Karlovo náměstí v Divadle Komedie jako místo setkávání i hledání

Praha - Divadlo Komedie završilo premiérou inscenace Karlovo náměstí volnou trilogii původních her Davida Jařaba inspirovaných Prahou. Hra představuje Karlovo náměstí jako místo s bohatou historií i dějiště mnoha setkání, kde se odehrává legenda o doktoru Faustovi.

Základ trilogii dala na podzim roku 2005 spontánně vzniklá autorská inscenace Vodičkova - Lazarská, kterou iniciovala potřeba herců a autora vyprávět o místech, kudy denně procházejí, ale která žijí i vlastním, na první pohled neviditelným životem. Další část trilogie vznikla v roce 2006 a byla zasazena na Žižkov.

Role psal David Jařab přímo pro herce, inspirovaný jejich osobními životy a příběhy. Hlavní roli člověka neustále nespokojeného s tím, co má, a toužícího po něčem dalším, ztvárňuje Roman Zach. 

"Každý si může hru zasadit do pocitu, který má z daného místa, a tím pádem je to taková pocitová scénografie," říká autor scénáře, scény i režie. Dodává, že hra je příběhem o divadle, o hercích a o hledání lidské vzájemnosti. 

David Jařab (*1971) vystudoval činoherní režii na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Od roku 1993 působil v brněnské experimentální scéně Hadivadlo jako režisér, posléze autor a nakonec i jako umělecký šéf. V roce 1997 odešel do Prahy, od roku 2002 se jako režisér a kmenový autor stal vedle Dušana Davida Pařízka určující osobností Divadla Komedie. V roce 2004 měl premiéru jeho celovečerní snímek Vaterland - Lovecký deník.

Reprízy hry jsou připraveny na březen i duben, 19. dubna uvede divadlo všechny části trilogie v rámci projektu PRAHA I-III.

Vydáno pod