Zahradní architektura získává na popularitě

Praha - Doba, kdy rodinné domky lemovaly záhony cibule, mrkve a zelí, je pryč. Přibývá lidí, kteří zahradu vnímají jako součást bydlení a rozhodli se oslovit architekta. Přednost mají plochy navržené s ohledem na údržbu - čím nenáročnější, tím lepší.

Čeští zahradní architekti mají napilno po celý rok. Čechů, kteří si nechávají dělat zahradu takzvaně na klíč, přibývá. Zahrada navržená od profesionála je investicí do budoucna. A ne vždy musí být drahá.
 
Jana Pyšková, zahradní architektka ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, říká: „Zahradní architekt by měl poradit zákazníkovi, jak si uspořádat základní prostor, aby zahrada nevypadala chaoticky, snadno se udržovala a dobře se v ní žilo.“
 
Lidí, kteří pěstují ovoce a zeleninu, ubývá. Zahradám dominují okrasné keře a stromy a samozřejmě dokonalý trávník. Požadavky jsou i na exotické rostliny nebo jezírka. Velkou výzvou jsou pro architekty netradiční terény, jako jsou svahy. 
 
„Když je zahrada členitá, dá se tam vytvořit spousta zákoutí. Dobře se s tím pracuje,“ dodává zahradní architekt Martin Severin.
 
Už podruhé své brány na pražském Výstavišti Letňany otevřel veletrh For Garden. I o něj zájem roste. Letošní počet vystavovatelů je oproti loňsku trojnásobný. Veletrh nabízí projekty zahradních architektů, květiny, zavlažovací systémy i zahradní nábytek.
 
Jana Dlouhá, manažerka veletrhu For Garden, upřesňuje: „Obrovský boom teď nastal ve vybavení zahrad, zahradního nábytku i zahradní techniky, pokud se týká udržování zahrad.“

Zatímco mladší lidé častěji zasazují ještě nevzrostlé keře a stromky, starší a bohatší klienti chtějí mít zahradu kompletní hned. Oblíbené jsou neopadavé jehličnany a trvalky.

Vydáno pod