Přehlídka Design Match představí současný středoevropský design i díla stoletá

Praha - Práce designérů čtyř středoevropských zemí představí výstava Design Match, která se bude konat od 14. března do 3. května ve Veletržním paláci. Zúčastní se jí tvůrci z Česka, Slovenska, Rakouska a Maďarska. Autoři přehlídky si jako námět vzali rakousko-uherskou monarchii; kromě současného designu bude proto přehlídka obsahovat i odkazy k výrobkům, které lidi obklopovaly na přelomu 18. a 19. století.

První ročník se konal v roce 2006 v rámci multipřehlídky Art&Interior. Věnoval se jen českému a slovenskému designu a jeho prezentace se odehrála formou pomyslného zápasu - odtud i název.

Letos je Design Match už samostatnou výstavou, která bude po pražské premiéře putovat do Bratislavy, Budapešti a Vídně. I letošní koncepce má různé části pojmenované sportovní terminologií - první poločas věnovaný designu v domácnosti, time out určený grafickému designu a druhý poločas zaměřený na design pro volný čas.

Poslední část, sportovním slovníkem zvaná prodloužení, je pak věnovaná lázeňství, fenoménu, který odkazuje ke zmíněné době Rakousko-Uherska, kdy byl velmi rozšířený a dnes prožívá renesanci; nebudou chybět současné návrhy na tradiční lázeňské pohárky či lázeňskou módu.

Protože výstava bude putovat rok, stanou se podle pořadatelů z některých vystavených prototypů během jejího trvání výrobky, jež se dostanou na trh. Vedle organizátorů ze sdružení Czech Design na výstavě spolupracují partneři ze zúčastněných zemí, Česká centra a odbornou garanci mají Uměleckoprůmyslová muzea v Praze a Budapešti.