Madonna, Cohen a Mellencamp v rock-and-rollové síni slávy

New York  - Zpěváci Madonna, Leonard Cohen, John Mellencamp a skupiny The Dave Clar Five a The Ventures byli v noci na 11. března v New Yorku uvedeni do rock-and-rollové síně slávy.

Letos čtyřiasedmdesátiletý Kanaďan Leonard Cohen je jeden z nejuznávanějších autorů písní. Psal také básně i romány. Jeho zřejmě nejslavnější skladby jsou Susanne a Hallelujah, již na ceremoniálu v hale hotelu Waldorf Astoria zazpíval Damien Rice. Cohen přišel ve smokingu a zarecitoval svůj text k písni Tower of Song. Poděkoval slovy: „Toto je pro mne velmi neobvyklá situace. Je to pocta, o níž jsem se neodvážil snít.“ 

V srpnu padesátiletá Madonna se stala v 80. letech popovou k královnou a také kulturní ikonou. Patří k ní hity Like a Virgin, Papa Don't Preach, Cherish a další. Stále zpívá a nahrává a v dubnu jí vyjde další deska. Podílel se na ní Grammy oceněný nejlepší zpěvák roku Justin Timberlake, který Madonnu do síně slávy uvedl se spoustou narážek na její minulost. 

Madonna si pro ocenění přišla v černých, bíle lemovaných šatech a předtím, než začala děkovat všem, kdo přispěli k jejímu úspěchu, řekla, že se musí vzpamatovat ze všech svých špatných účesů, které viděla na sestřihu vlastní kariéry odvysílaném před Timberlakeovým příchodem na pódium. 

Rockový veterán Mellencamp zažil největší úspěchy v 80. letech. Jeho nejslavnějšími hity jsou Pink Houses, R.O.C.K. in the USA a také Small Town, kterou rocker osobně po poděkování zazpíval. Při poslední ze skladeb, jíž roztleskal celý sál včetně manželky Elaine, hrál s muzikanty na pódiu také Mellencampův syn Speck. Mellencamp teď spolu s kanadským hudebníkem Neilem Youngem a legendou americké country hudby Willie Nelsonem založil charitu pro americké zemědělce a nedávno požádal pracovníky kampaně republikánského kandidáta prezidentských voleb Johna McCaina, aby na předvolebních shromážděních přestali hrát jeho písně. 

Kapela The Dave Clark Five byla v 60. letech jako jedna z mála schopna ohrozit tehdy slavné Beatles. Do síně slávy ale vstupuje v tragické době, protože před necelými čtrnácti dny zemřel ve věku 64 let její zpěvák Mike Smith. 

Pět hudebníků vybírá do síně slávy každý rok několik set amerických odborníků z branže. Dostat se tam mohou jenom ti, kdo v hudbě působí nejmíň čtvrt století. Madonna, která nahrála první skladbu v roce 1982, tuto podmínku splňuje jenom těsně. Ti, kdo jí nepřejí, namítají, že Madonnina produkce rozhodně není to, co patří k pojmu rock-and-roll.

Vydáno pod