Herci ztraceni v životě i na jevišti

Praha - Inscenaci nazvanou Herci připravil pro Divadlo Ta Fantastika Petr Zelenka, který se inspiroval dvěma komediemi současného britského dramatika Michaela Frayna. Na jevišti se objeví Zuzana Bydžovská a Bohumil Klepl, premiéra je ohlášena na 13. března.

Na základě Fraynových komedií nazvaných Zepředu, zezadu (Bez roucha) a Číňani vznikl originální divadelní scénář, který využívá osvědčených komediálních postupů i velmi specifických vlastností herecké profese a povahy. Oba protagonisté podstupují „v přímém přenosu“ nemilosrdnou zkoušku: okolnosti je nutí vymýšlet neskutečné převleky i krkolomné improvizace. A při tom ještě řeší své pracovní i milostné vztahy.

Tuto „hru o hře“ původně Zelenka napsal pro dva slovenské herce Aničku Šiškovou a Adyho Hajdu, nazval ji Odjezdy vlaků. „Dlouho jsem byl přesvědčen, že je nepřenositelná. Už kvůli té slovenštině, která nemá nespisovnou a spisovnou polohu. Teprve v průběhu zkoušek v Praze mě tato představa pustila. Musel jsem navíc znovu obsadit herecký pár, který na sebe dokonale slyší. Myslím, že se to povedlo,“ řekl Zelenka.

Bydžovská se s Kleplem zná už od školy, kdy on chodil na Divadelní fakultu a ona na konzervatoř. „Scénář Herců se mi zdá krásný a byla bych ráda, aby to bylo znát i na jevišti,“ uvedla herečka. Podle jejího kolegy si hra Herci dovoluje ukázat, co její aktéři umí. „Nabízí to, že člověk může až cirkusově předvést všechny svoje valéry,“ podotkl Klepl, který prý něco takového ještě nezažil.

„V Hercích se říká: Nikdy netahej svoje osobní problémy na jeviště a nikdy netahej problémy z jeviště do svého osobního života. Ale tak to v Hercích je: ta hra je propletená s osobním životem herce, kterého hraju, a ten jeho osobní život zas často souzní s mým osobním životem. V tom jsou Herci pro mě noví a zajímaví,“ dodal.

Petr Zelenka je autor a režisér filmů Knoflíkáři a Rok ďábla, scenárista Ondříčkova filmu Samotáři, autor a režisér inscenací Dejvického divadla Příběhy obyčejného šílenství a Teremin. Slovenskou verzi Herců - Odjezdy vlaků nastudoval v bratislavské Astorce. V současné době ji uvádějí i dvě divadla v Polsku.

Odjezdy vlaků měly na Slovensku premiéru v roce 2004. Ještě téhož roku je Šišková i Hajdu představili v pražském Divadle Kalich. Předloni i loni s ní hostovali ve Švandově divadle v rámci přehlídky Léto hereckých osobností.