V Americe poslouchají Obnovené hlasy

Los Angeles - Alexander Zemlinsky a Viktor Ullman měli leccos společného. Oba skládali muziku, oba dirigovali Novému německému divadlu v Praze a oba doplatili na svůj původ a nepřežili 2. světovou válku. Jejich skladby však nezůstaly bez povšimnutí.

Zapomenutá hudba českého skladatele Viktora Ullmana a Rakušana Alexandra Zemlinského zní v losangeleské opeře. Okouzlila místního uměleckého šéfa, který ji náhodou zaslechl před patnácti lety, když pracoval v Kolíně nad Rýnem. 
 
„Jednou jsem jel z práce domů a naladil jsem si v autě nějakou stanici. Slyšel jsem něco, co jsem neznal. Nadchlo mě to a když jsem dorazil domů, vůbec se mi nechtělo z auta vystoupit! Přišlo mi líto, že skladbu neuslyším do konce. Takže jsem ještě seděl v autě a poslouchal. Byl to tehdy Trpaslík od Zemlinského,“ přibližuje své první setkání se zapomenutou operou James Conlon, režisér Opery v Los Angeles.  
 
Rozhodl se tehdy odstartovat projekt zapomenutých skladatelů. Zahájil ho právě Trpaslík a také Ullmannův Rozbitý džbán. „Nemohl jsem tyto skladby nechat v šuplíku. Takové skvosty se musí hrát. Lidé je musí poslouchat a dívat se na ně,“ nadšeně dodává Conlon.
 
Viktor Ullmann se po studiích ve Vídni vrátil do Prahy, kde sbormistroval Novému německému divadlu. Později se přestěhoval do Curychu. V roce 1942 byl pro svůj židovský původ deportován do Terezína. O dva roky později zemřel. Alexander Zemlinsky po profesních úspěších ve Vídni i Praze uprchl do Spojených Států, kde žil do roku 1942.
 
James Conlon na závěr říká: „Nejhorší je, že lidé nechtějí na neznámé autory chodit. Proto se je snažím co nejvíce informovat o jejich životech. Jedině tak může jejich hudba přežít pro budoucí generace.“
 
Projekt Obnovené hlasy se už letos chystá na další ročník, kdy uvede dílo Franze Schrekera.