Londýn představuje současný čínský design

Londýn - V Muzeu Victorie a Alberta začala velká výstava designu z Číny, která představuje to nejlepší ze současné designérské tvorby od hraček po módu. Expozice, jejíž příprava trvala čtyři roky, bude k vidění do 13. července.

Výstava hledá odpověď na otázku Jak rychlý ekonomický růst ovlivnil čínskou architekturu a design? Současnou tvorbu představuje skrze tři expandující čínská města: Peking, Šanghaj a Šen-čen, každé město reprezentuje rozdílné odvětví designu - architekturu, grafický design, životní styl, módu, fotografie nebo film. Ze stovky designérů na výstavě je 95 procent z Číny. 
  
„Na Západě existuje jakési zobecnění o svobodě vyjadřování v Číně. Jsou zde pořád jistá tabu, ale hlavně v politice. Svoboda v uměleckém projevu tu byla už od osmdesátých let, designéři mají naprosto volné ruce,“ tvrdí kurátor výstavy Zhang Hongxing.

Peking nabízí nejmodernější architekturu, autory většiny nově vzniklých staveb jsou ale evropští designéři. Ole Scheeren spolupracoval na budově Čínské televize s týmem architekta Rema Koolhaase. Připomíná, že Asie má více mrakodrapů než západní svět a považuje toto za významné znamení modernizace kontinentu. 
  
Pekingská televizní budova je vysoká 230 metrů a má tvar trojrozměrného čínského znaku. Její ocelová konstrukce nemá ani jeden pravý úhel. Výstava představuje i další dominantu Pekingu - Národní stadion, kterému se neřekne jinak než ptačí hnízdo a který bude dějištěm letošních letních olympijských her.