Zemřel slavný autor science fiction Arthur C. Clarke

Kolombo - V noci na 19. března zemřel na Srí Lance světoznámý britský autor science fiction Arthur C. Clarke. Ten se mimo jiné proslavil romány 2001: Vesmírná odysea a Setkání s Rámou. Jeho smrt oznámil agenturám jeho asistent Rohan de Silva. Clarke odešel ze světa tři měsíce po svých 90. narozeninách.

„Odešel. Měl problémy s dýcháním a dostal srdeční záchvat,“ citovala asistentova slova agentura Reuters. Spisovatel, který byl posledních dvacet let upoután na invalidní vozík, zemřel v 1:30 místního času (18. 3. 21:00 SEČ). 

Clarke byl posledním žijícím členem takzvané velké trojky science fiction. Do ní vedle něj patřili ještě Isaac Asimov a Robert A. Heinlein. Ve svých románech a povídkách předpověděl například přistání člověka na Měsíci před rokem 2000 nebo využívání satelitů na geostacionární dráze pro telekomunikační účely. 

Za svůj život napsal více než 80 knih, stovky krátkých povídek a vědeckopopularizačních článků. Povídky i odborné články psal už od 30. let. Do povědomí čtenářů se ale dostal až knihou Meziplanetární let (1950), jež představovala první anglickou publikaci o základech kosmonautiky.   

Od roku 1956 žil Clarke na Srí Lance. Tento ostrovní stát v jihovýchodní Asii se pro něj stal druhým domovem. Zde napsal svá nejznámější díla. Jeho román 2001: Vesmírná odysea zfilmoval v roce 1968 režisér Stanley Kubrick.    

Při oslavách svých 90. narozenin loni v prosinci Clarke vyslovil tři přání: aby svět využíval alternativních zdrojů energie, aby na Srí Lance zavládl mír a potvrdila se existence mimozemšťanů. Clarke byl pomocí počítače v neustálém spojení se svými přáteli a fanoušky na celém světě.    

Vydáno pod