Na Pražské jaro zbývá už jen třetina vstupenek

Praha - Na 63. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro zbývá už jen třetina z celkového počtu všech prodávaných vstupenek. Lidé za ně zatím podle ředitele festivalu Romana Bělora utratili přibližně deset milionů korun. Nejvýznamnější a největší přehlídka vážné hudby v Česku se pořádá od 12. května do 4. června a nabídne 51 festivalových a soutěžních představení.

„Stále nabízíme vstupenky na 36 koncertů včetně nokturen, matiné a soutěžních oborů v rámci mezinárodní hudební soutěže,“ řekla tisková mluvčí festivalu Alena Svobodová.

Největší zájem byl letos o zahajovací koncert a jeho reprízu, jež je součástí pražské společenské sezony. Smetanovu Mou vlast na něm provede Filharmonie Brno pod taktovkou šéfdirigenta Petra Altrichtera.

V současné době je podle pořadatelů 45 procent vstupenek prodaných a 21 procent rezervovaných. Lístky už nejsou k dostání na vystoupení slovenské koloraturní sopranistky Edity Gruberové a extravagantní hvězdy současné houslové hry Nigela Kennedyho.

Zcela vyprodány jsou podle tiskové mluvčí Aleny Svobodové také koncerty souboru Schola Gregoriana Pragensis s violoncellistou Jiřím Bártou, klavírní recitály Ivana Moravce a Alfreda Brendela, vystoupení Petrohradské filharmonie s dirigentem Jurijem Těmirkanovem, Symfonického orchestru BBC s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem a Budapešťského festivalového orchestru s dirigentem Ivánem Fischerem a matiné houslistky Terezy Přívratské a klavíristy Matěje Arendárika.

Téměř vyprodána jsou obě vystoupení České filharmonie, koncert specialisty na starou hudbu českého orchestru Musica Florea, druhý den pražských varhan s varhaníkem Pavlem Kohoutem a koncert Pražských symfoniků s šéfdirigentem Jiřím Koutem.

Lístky na recitál italského pianisty Maurizia Polliniho, který pořadatelé zrušili na začátku března kvůli Polliniho nečekané operaci, jsou neplatné. Lidé je mohou vrátit nebo vyměnit za nově zařazený recitál rakouského klavíristy Rudolfa Buchbindera.

Cena vstupenek se pohybuje od 100 korun až po 2200 korun za nejdražší symfonické orchestry a zahraniční interprety. Třítýdenní hudební přehlídku tvoří přibližně šest desítek programů a interpretační soutěž. Její rozpočet, který činí kolem 75 milionů korun, je tvořen ze soukromých zdrojů, veřejných peněz a prodeje vstupenek.