Experiment s nevěrou v Divadle v Dlouhé

Praha - Divadlo v Dlouhé připravilo hru francouzského dramatika Pierra de Marivauxe s názvem Experiment. Jde o zvláštní pokus, ve kterém se poprvé setkávají čtyři lidé, kteří dosud žili v izolaci. V režii Hany Burešové se představí například čerstvá držitelka Radokovy ceny Helena Dvořáková nebo Miloslav König.

Kdo byl poprvé nevěrný, muž nebo žena? Tato otázka je předmětem hádky knížete s kněžnou, kteří se rozhodnou hledat odpověď v experimentu, při němž dají dohromady dvě dívky a dva chlapce, kteří nikdy nepoznali svobodný život, žili každý zvlášť a znají jen své vychovatele. Dvojice zkoumá, jak se vypořádají s novým prostředím.

Helena Dvořáková spatřuje jako nejdůležitější ve hře objevování sebe sama i toho druhého, vznik první lásky i žárlivosti. Příběh o pokusu s lidmi napsal Marivaux v 18. století, v Divadle v Dlouhé ho ale tvůrci zasadili do současnosti.
  
„Připadalo nám, že hra má právě v současné době aktuální platnost, vzhledem k medializaci a bulvarizaci společnosti, snad až voyerství,“ říká režisérka Hana Burešová. 
 
Marivaux (1688-1763), vedle Moliera jeden z nejhranějších francouzských autorů, napsal přes třicet komedií. Je považován za vynikajícího analytika lásky a milostných vztahů. Experiment se v českých divadlech už několikrát hrál, a to pod názvy Spor nebo Smlouva. Poprvé zde byl uveden v roce 1990.