ČT uvedla dokumenty o Klimentové, bratrech Bubeníčkových a Jiřím Kyliánovi

Praha - První dubnovou neděli byl večerní program na ČT 2 věnován baletu. Představil čtyři absolventy pražské taneční konzervatoře, kteří se dostali na vrchol světového tanečního umění. Kromě premiéry nového dokumentu o primabaleríně Anglického národního baletu Darie Klimentové a snímku o bratrech Jiřím a Ottovi Bubeníčkových z doby jejich společného působení v Hamburském baletu nabídl program snímek z cyklu GEN z roku 1994 o choreografovi Jiřím Kyliánovi.

Daria Klimentová (1971) se začala v pěti letech věnovat gymnastice, v deseti letech nastoupila na pražskou taneční konzervatoř, kde byla vybrána jako výjimečný talent a připravována na dráhu primabaleríny. Zúčastnila se mnoha mezinárodních soutěží, mimo jiné získala cenu na soutěži v Lausanne, vyhrála i hlavní cenu na Mezinárodní baletní soutěži v Pretorii. Po absolvování školy získala sólovou smlouvu v pražském Národním divadle. Během svého působení zde na sebe upozornila hlavně ztvárněním Margarity v baletu Dáma s kaméliemi. Balet byl diváky i kritikou přijat s nadšením a byl také natočen Českou televizí, která ho před pár dny reprízovala. 

V roce 1991 přestoupila do souboru Capab/Kruik Ballet v Kapském městě, po roce byla pozvána do Skotského národního baletu, kde působila tři roky, než ji do svého souboru přizval Derek Deane, umělecký ředitel Anglického národního baletu. V jejím repertoáru jsou sólové role ve všech velkých klasických baletech i mnoho rolí v moderních choreografiích. Christipher Hamson pro ni vytvořil oceňovaný balet Double Concerto. Je také uznávanou fotografkou tance a v Praze už pět let vede letní taneční kurzy pro mladé tanečníky.

Dva roky její kroky sledoval s kamerou v ruce Martin Kubala, jehož dokument Tereza Podařilová, jeden rok s primabalerínou, nedávno také uvedla ČT. Klimentovou zachytil při práci na londýnských sálech, při fotografování, vystoupeních po celém světě, ale také v soukromí jako manželku a matku malé Sabiny. Ve filmu se objevuje mnoho výpovědí jejích kolegů a studentů letních tanečních kurzů.

Jiří a Otto Bubeníčkovi, absolventi pražské taneční konzervatoře, odešli v roce 1993 do Hamburku, kde se během několika let stali prvními sólisty prestižního souboru choreografa Johna Neumeiera. Jsou držiteli nejvýznamnějších světových tanečních cen, ve světě se stali pojmem. Mluvilo se o nich jako o baletních dvojčatech, byly na ně stavěny role, ale vždy to byly především dvě neopakovatelné individuality. Dokument z roku 2003 zachycuje jejich tvorbu i život v době, kdy ještě spolu oba působili v Hamburku.

Autorem portrétu jednoho z nejvýznamnějších světových choreografů druhé poloviny 20. století, v Čechách narozeného Jiřího Kyliána, je Jaroslav Brabec.

Vydáno pod