Červnový Tanec Praha má kvůli sníženému grantu vážné potíže

Praha - V tíživé finanční situaci jsou pořadatelé Mezinárodního festivalu soudobé taneční tvorby a pohybového divadla Tanec Praha, jehož jubilejní 20. ročník se uskuteční od 1. do 25. června. Pražský magistrát odhlasoval renomované přehlídce přivážející každoročně špičkové umělce desetkrát nižší příspěvek, než původně navrhovala odborná grantová komise.

Grantová komise  doporučila tři miliony korun, magistrát odhlasoval příspěvek 300 000 korun. Festival byl přitom založen městem a vizitkou jeho fungování měl být právě letošní ročník.

Ředitelka festivalu Marta Lajnerová se ve čtvrtek písemně obrátila na primátora a ostatní radní s žádostí o jasné stanovisko, zda chtějí, aby se festival vůbec konal. Organizátoři připravili výjimečný program a rušení již naplánovaných představení dva měsíce před zahájením nese značné náklady. S nespolehlivou podporou radních se přehlídka podle Lajnerové potýká už od loňského roku, neustálé dlužení honorářů umělcům kazí festivalu dobré jméno, především v zahraničí.

Loni město podpořilo festival 1,9 miliony korun a předloni třemi miliony.
Podle předsedy kulturního výboru zastupitelstva Ondřeje Pechy (ODS) je
tanečný festival významný, avšak jeho celkové náklady 12,8 milionu korun jsou obrovské a moderní pohybové divadlo zajímá minimum lidí. Na
partnerství má navíc letos magistrát jen 25 milionů korun, žádostí o podporu bylo asi 170 a už nyní je podle Pechy rozpočet o 30 milionů překročen.

Místopředseda výboru Miroslav Poche (ČSSD) podporoval třímilionovou dotaci, kterou navrhla Jana Ryšlinková (SNK ED). Kulturní odbor navrhoval dvoumilionovou. Ani jeden z návrhů nebyl odhlasován. „Z opozice je nás ve výboru pět,“ podotkl Poche.

Pořadatelé původně plánovali, že letošní přehlídku zpestří třemi vrcholnými projekty světově známých tanečníků ze Švýcarska, Izraele a Francie. Pražané se ale budou muset obejít bez atraktivního představení francouzského tanečního souboru Käfig, který kombinuje současný tanec s novým cirkusem a hip hopem. „Francouzský partner už nemohl déle čekat na liknavé rozhodování radních,“ vysvětlila Lajnerová. 

Jisté je v současné době představení švýcarského souboru Öff Öff,
který 1. června svým poetickým vystoupením Orbite otevře přehlídku na
volném prostranství v centru Prahy. Celkem soubor uvede tři večery, všechny budou zdarma. 

Druhým vrcholným projektem bude vystoupení světově známého izraelského souboru Kibbutz Contemporary Dance Company, který se vrátí po 16 letech na festival s dílem Ekodoom, a to 9. a 10. června do pražského Hudebního divadla Karlín a 6. června do brněnského Mahenova divadla. 

Představení spojuje odvážný, energický a smyslný choreografický rukopis uměleckého ředitele Ramiho Be'era, neuvěřitelné možnosti pohybu lidského těla vynikajících tanečníků s působivými světelnými a zvukovými obrazy. Od 7. dubna začne na pražské večery předprodej vstupenek. 

Uspořádání ostatních představení v Praze je podle Lajnerové nejisté.
„Chceme ale zachovat vystoupení po regionech, už proto, že nás podporuje ministerstvo kultury. Letos zvýšilo dotaci na 3,5 milionu korun, záštitu dala i manželka prezidenta ČR Livia Klausová,“ dodala. 

K vrcholům programu bude patřit také společné představení české houslistky a zpěvačky Ivy Bittové a amerického souboru Wendy Osserman Dance Company. Do Prahy dorazí mimo jiné i francouzská tanečnice Chrystel Guillebeaudová, spojení tance a výtvarného umění nabídne představení Holeulone z dílny známé belgické choreografky Karine Pontiesové a vizuálního umělce Thierryho Van Hasselta. 

Celým festivalem se navíc budou prolínat večery Evropské taneční
laboratoře, které dávají prostor progresivní mladé choreografické generaci z celého světa. Pořadatelé nezapomínají ani na rodiče s dětmi, od 27. května do 1. června začne přehlídka Tanec dětem. 

Celkem se festivalu zúčastní soubory z deseti zemí, některé soubory
vystoupí kromě Prahy a Brna i v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Ostravě, Pardubicích a Valašském Meziříčí. V Praze se přehlídka uskuteční v domovském divadle Ponec, Hudebním divadle Karlín a Divadle Archa.

Vydáno pod