Jan Šafránek zobrazuje člověka na cestě

Praha - Svět lidí je název výstavy obrazů Jana Šafránka, která tentokrát zaplnila prostory Galerie Klementinum. "Malíř a světoběžník líčí mravy naší doby, popisuje přízemní lidské hemžení a hledá své satirické groteskno ve zcela běžné scenerii každodenního života," říkají k výstavě její organizátoři.

Jan Šafránek, který žije střídavě v České republice a Rakousku, procházel se skicákem po australských parcích, vídeňských kavárnách nebo benátských barech a trzích a hledal inspiraci ke svým obrazům. Sám zachycené výjevy komentuje: „Objevuje se tu jedinec, člověk, který jakoby všechno opouští a někam jde. Kam, to ať si doplní každý divák sám. Je to nekonečná cesta k horizontu.“ 
 
Výstavu, která se vztahuje k umělcovu životnímu jubileu, uspořádal Karel Holub: "Ihned po výstavě v roce 1978 byl Šafránek donucen z politických důvodů emigrovat. Takže tato výstava je v podstatě jubilejní, nejen k jeho životnímu výročí, ale také k jeho výstavě před 30 lety.
 
Jan Šafránek se narodil 9. dubna 1948 v Hradci Králové. Dva roky po podepsání Charty 77 odešel do Vídně, kde studoval na Akademii užitých umění. V roce 1981 vycestoval do Austrálie, kde získal státní občanství. V letech 1985-1986 cestoval po USA, Mexiku, Tichomoří a Evropě.
Expozice Svět lidí, která potrvá do 15. června, čítá několik desítek obrazů a skic. V souvislosti s výstavou byla vydána i rozsáhlá umělcova monografie. 
 
Nově zrekonstruovaný výstavní prostor Národní knihovny ČR je situován do nejstarší části jezuitské klementinské koleje (tzv. Nové koleje), vybudované v letech 1654-1659. Do galerie se vstupuje původním vchodem z Křižovnické ulice. Obě tzv. Křižovnické chodby, které v přízemí a prvním patře prostor galerie vytvářejí, jsou bohatě zdobeny, a stojí tak za návštěvu samy o sobě.