Kinoautomat Radúze Činčery vyšel na DVD

Praha - První interaktivní filmový projekt na světě, Kinoautomat vzniklý v Československu v 60. letech, se po dvou letech od obnovené premiéry v Londýně a po roce uvádění v českých kinech dočkal vydání na DVD. Nosič obsahuje všechny varianty příběhu, diváci tak mohou stejně jako v kině zasahovat do děje. Projekt s podtitulem Člověk a jeho dům měl premiéru na Světové výstavě Expo '67 v Montrealu, po roce uvádění v Praze byl z ideologických důvodů zakázán.

"Je to sladká tečka za šestiletým úsilím, na jehož začátku byl nápad
převést tento projekt na nějaké médium v interaktivní podobě," řekla Alena Činčerová, dcera tvůrce projektu. Připomněla, že po premiéře na Světové výstavě Expo '67 v Montrealu byl Kinoautomat o čtyři roky později uveden v Praze, ale hned po roce byl jako ideologicky nepřípustný zakázán. Od té doby byl uváděn jen zřídka. 

Hrdinou snímku byl Miroslav Horníček jako pan Novák. U jeho dveří zvoní
sousedka. Je téměř nahá, s osuškou na těle, neboť si zabouchla dveře od
bytu. Prosí ho, aby ji pustil k sobě domů. On má dilema - vyhovět půvabné dámě, či ne, protože se má každou chvíli vrátit jeho žena, která má navíc narozeniny. Horníček nechal řešení této prekérní situace na divácích. Ti zmáčkli červené nebo zelené tlačítko a příběh se odvíjel podle rozhodnutí většiny, která pak určovala směr příběhu ještě několikrát. 

"Byl to tedy film s demokratickou volbou pro diváka, i když v době jeho
zrodu tady moc demokracie nebylo,„ připomněla Činčerová slova svého otce. “Podařilo se nám uvést Kinoautomat nejdříve v Londýně a pak i v Praze. Jezdíme po českých městech a minulý týden jsme se vrátili z Bratislavy," dodala. Podle ní bude tento projekt v květnu uveden v Basileji, pro příští rok jsou ve výhledu Spojené státy a Itálie.

Námět a scénář dal Činčera dohromady s Pavlem Juráčkem, Jánem Roháčem a Vladimírem Svitáčkem, na příběhu se podílel i představitel hlavní role Miroslav Horníček. V dalších rolích hráli například Miroslav Macháček, Karla Chadimová a Jan Libíček. 

„Budete se divit, ale já si na natáčení už moc nevzpomínám. Nepamatuji si ani spoustu důležitějších věcí, ale možná vás překvapí, že jsem Kinoautomat nikdy neviděl. Vzpomínám si pouze na to, že je nás tady málo, kteří jsme se vydání DVD dožili,“ řekl při křtu DVD Josef Somr. 

V roce 1971 nalezl Kinoautomat střechu nad hlavou v pražském Světozoru, než byl uzavřen do trezoru. Do tohoto kina se také po 41 letech vrátil na plátno a jeviště v obnovené premiéře. Uveden bude i na plzeňském festivalu Finále u příležitosti vzpomínky na nedožitá jubilea - pětaosmdesátiny Radúze Činčery a devadesátiny Miroslava Horníčka.

Vydáno pod