Svět knihy startuje

Praha - V Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti dnes začíná čtyřdenní veletrh Svět knihy. Jeho pořadatelé se letos zaměří na tvorbu španělsky píšících autorů; akce a pořady na největší domácí knižní přehlídce se budou zabývat také tématy jako láska a vášeň v literatuře, kniha jako součást životního stylu a česká egyptologie.

Českým čtenářům se na veletrhu představí literární tvorba z 35 zemí a jazykových oblastí, letos poprvé to bude literatura z Argentiny a Indie. Součástí programu bude doprovodná přehlídka Svět knihy na jevišti, jejímž dějištěm bude celá řada pražských divadelních scén; literaturu ve filmu představí také řada filmových projekcí.

Španělsky psanou literaturu do Prahy přijede osobně představit řada spisovatelů, a to nejen ze Španělska, ale také z Argentiny, Chile, Kostariky, Mexika a Peru. Ze Španělska např. SERGI BERBEL, autor, překladatel a divadelní režisér, ALFREDO CONDE, historik a spisovatel, který byl kulturním radou v galicijské vládě a prvním předsedou galicijského PEN klubu, JUAN JOSÉ ARMAS MARCELO, vypravěč a esejista, a další. Mexiko bude reprezentovat novinář a spisovatel HÉCTOR ORESTES AGUILAR CABRERA, Peru např. novinářka a socioložka LEYLA BARTET.

Úvodní den veletrhu bude vyhrazen pro odborníky, veřejnost jej může navštívit v dalších třech dnech.

Česká televize - Edice ČT se již podruhé prezentuje na veletrhu Svět knihy 2008. Svoji prezentaci zahájí ve čtvrtek 24. dubna ve 12.00 hodin slavnostním otevřením expozice Edice ČT za účasti generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, ředitelky programu Kateřiny Fričové a vedoucího obchodního útvaru Jana Boleslavského.

Pro návštěvníky připravila Edice ČT v pravém křídle Průmyslového paláce kromě širokého sortimentu knih, DVD a nejrůznějších předmětů spojených s pořady a osobnostmi České televize také bohatý doprovodný program, setkání s významnými autory, moderátory a redaktory České televize, autogramiády a zábavnou přednášku tvůrců TV cyklu O češtině v rámci projektu Rosteme s knihou. Malí návštěvníci se opět mohou těšit na postavičky Maxipsa Fíka a Večerníčka, ukázku kulis z pořadu Hřiště 7 a na přenos programů České televize na plazmové obrazovce.

Vydáno pod