Režisérka Špátová natáčí film o Kaplickém a Národní knihovně

Plzeň - Dokument o architektu Janu Kaplickém a projektu Národní knihovny na Letné připravuje mladá režisérka a kameramanka Olga Špátová. Přestože film měl podle původního plánu mapovat stavbu od prvotních návrhů až do jejího dokončení v roce 2010, rozhodl se štáb termín zkrátit a dokument dokončí příští rok.

„Bohužel to vypadá tak, že se knihovna asi nepostaví. Proto dokument dokončíme už v roce 2009,“ vysvětlila Špátová. Podle ní má být film jakousi společensko-politicko-citovou koláží všech lidí, kteří se kolem architekta pohybují a do stavby promlouvají. „Shrne názory ´klausovců´, ´havlovců´ i postoje pana Kaplického,“ uvedla Špátová.

Počítá také s tím, že jedna z linií snímku bude o Kaplickém samém a například také o jeho vztahu s o 40 let mladší ženou. „Je ale pravda, že toto téma mě ještě čeká, protože dosud jsem točila hlavně různé politické a společenské války a související propady a smutky pana Kaplického,“ vysvětlila. Kolem architekta se s kamerou pohybovala od začátku a sledovala, jak se z plachého člověka přijíždějícího z Británie stává v průběhu sporu o knihovnu člověk důrazněji hájící své názory.

Dostat se blíže k Janu Kaplickému pomáhá mladé režisérce také jeho žena Eliška Kaplická, která film produkuje. „Je to možná trošku výhoda. Skrze ni si vydobudu určité věci, jež on z lásky k ní udělá, takové ty citové. Chtěla bych s ním mluvit o jejich vztahu, lásce,“ dodala. Architekta popisuje jako člověka, jenž má úžasné reakce, povídá si s lidmi, kteří ho na ulici zastavují a oslovují. „Má mnoho zastánců včetně Václava Havla, ale setkává se i s vlnou nenávisti, která ho ničí,“ uvedla režisérka.

Podle ní je na filmu zajímavé to, že zatím nikdo přesně netuší, co bude na jeho konci. Špátová bydlící na Letné se těšila, že bude točit postupně rostoucí knihovnu až do jejího dokončení. „Bohužel to nyní se stavbou vypadá špatně, takže ten film bude muset být asi o něčem jiném a bude asi hodně smutný,“ shrnula.

Vydáno pod