Hlinění vojáci prvního čínského císaře se možná představí v ČR

Praha - Část terakotové armády, kterou si dal před více než 2200 lety zhotovit první čínský císař Čchin Š'chuang-ti, bude možná vystavena v Praze. Ministr kultury Václav Jehlička o možnosti zapůjčení osobně jednal v Číně, kde je na pracovní návštěvě, s generálním ředitelem pro kulturu i ředitelkou památkové rezervace UNESCO v Si-anu, kde je armáda trvale vystavena.

Terakotová armáda patří k největším archeologickým nálezům 20. století. Jako svoji posmrtnou stráž si ji nechal zbudovat čínský vládce Čchin Š'chuang-ti, který se v roce 221 před naším letopočtem prohlásil prvním císařem říše. Byla náhodně objevena v roce 1974 při kopání studny a má rozměry více než 56 kilometrů čtverečních. Na ploše hrobky a v blízkém okolí našli archeologové více než 6 tisíc soch válečníků a přibližně 50 tisíc dalších archeologicky cenných předmětů. V 80. letech bylo naleziště zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO.

Zhruba dvě desítky postav mohou od poloviny dubna obdivovat obyvatelé Paříže. Výstava nazvaná Vojáci věčnosti je v pařížské Pinakotéce plánována do poloviny září a předpokládá se na ní návštěva asi půl milionu lidí. Čekají na ně postavy vysokých důstojníků i prostých vojáků, lučištníků, vozatajů i hudebníků doprovázejících vojska, figury válečných koní a ukázky zbraní, s nimiž měla tato armáda chránit císařův posmrtný klid v jeho mauzoleu u města Si-an. Mnohé postavy jsou v nadživotní velikosti, některé v živých, jiné v důstojných pózách, přes zdánlivou podobnost vzájemně odlišeni detaily oblečení a účesů.

„Pokud se jednání o zapůjčení vybraných originálů podaří dotáhnout do konce, bude se jednat o významný úspěch, neboť Čína zapůjčuje originální kusy jen minimálně. V nedávné době bylo několik soch válečníků umístěno v Britském muzeu v Londýně, kde je zhlédlo 850 tisíc lidí. V nejbližší době budou některé sochy vystaveny v americkém městě Atlanta,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Ministr kultury Jehlička podle něj v úterý podepsal se svým čínským protějškem protokol o kulturní spolupráci mezi ministerstvy kultury obou zemí na roky 2007 až 2011. Na jeho základě se v příštím roce v Číně uskuteční například turné České filharmonie a výstava České umění po sametové revoluci 1989. Čínský ministr kultury projevil při jednání přání, aby v nové budově Čínské národní opery brzy zazněla česká hudba hraná českými hudebníky.

„Václav Jehlička při podpisu protokolu několikrát připomněl sametovou revoluci a její hodnoty. Zároveň upozornil na kulturní rozmach První československé republiky, ke kterému se naše země hlásí,“ dodal mluvčí.