Monte Carlo obdivuje Její pastorkyňu

Monte Carlo - Kulturní událostí posledních dnů v Monte Carlu je česká opera Její pastorkyňa Leoše Janáčka. Uvádí se v budově Grand Théâtre de Monte Carlo, která neslouží jen kultuře, ale také hráčské vášni - je v ní umístěno nejznámější kasino na světě.

Budovu postavil ji na konci 19. století stejný architekt jako pařížskou operu, Charles Garnier. Jak upozorňuje ředitel Opery Monte Carlo Jean-Louis Grinda, po roce 2000 proběhla kompletní renovace divadla, nejen sálu, ale i technckého zázemí. 

Letošní jaro v Opeře je významné pro milovníky české hudby. Na programu je Janáčkova Její pastorkyňa, příběh z moravského venkova převedený do literatury Gabrielou Preissovou a zhudebněný Leošem Janáčkem.

„Umělci mají Janáčkovu hudbu rádi, rádi ztělesňují jeho postavy. Obsadit jeho operu není těžké,“ říká Jean-Louis Grinda. Janáčkova Její pastorkyňa (známá v zahraničí pod názvem Jenůfa) je zde uvedena v prestižním mezinárodním obsazení; Jenůfu zpívá nizozemská sopranistka Barbara Havemanová, Kostelníčku výborná německá mezzosopranistka Hedwiga Fassbenderová, v roli Laca obdivuje publikum rumunského tenoristu Atillu Kisse.

Soubor nastudoval operu v češtině. „Zpívala jsem Jenůfu poprvé v Toulouse, tehdy jsem se s češtinou hodně natrápila. Pak v Kátě Kabanové už to bylo snazší. Trvám na tom, že musím rozumět každému slovu, které zpívám, abych mu dala správný výraz,“ říká pěvkyně. Janáček je její nejoblíbenější autor, jeho hudba podle ní věrně vyjadřuje melodiku textu libreta a v Její pastorkyni nezpívá jedinou zbytečnou notu. 

Vydáno pod