Dobové tance kolem Národní knihovny pokračují

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička 4. května v pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že postavit novou budovu Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického v Praze na Letné není možné, protože na takovou stavbu není dostatek finančních prostředků. V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun a Kaplického projekt by prý stál kolem čtyř miliard.

„Jako ministr nemůžu nikdy rozjet výstavbu něčeho, na co nemám peníze. To bych občanům dával špatný příklad,“ řekl Jehlička. Podle něj nelze vypsat mezinárodní soutěž bez finančních omezení, která by určila, kolik může stavba stát.

Podle ředitele NK Vlastimila Ježka chybí pro stavbu Kaplického návrhu politická vůle. „Já moc nemám rád věty: nejsou peníze. Ono je mnohem korektnější říkat: na tohle dát nechci,“ prohlásil.

Na tom se s ním shodl i bývalý ministr kultury a poslanec Vítězslav Jandák, podle kterého by bylo možné získat další dvě miliardy například z privatizace pošty či pražského letišt. ODS podle něj stavbu knihovny zablokovala poté, co v architektonické soutěži zvítězil Kaplického projekt. „Do momentu, než to vyhrál Kaplický, to bylo všechno celkem dobrý, všichni se vším souhlasili,“ uvedl.

Podle Jandáka částka 1,9 miliardy vylučuje variantu umístění NK do Kongresového centra, jak navrhl ředitel Národní galerie Milan Knížkák. Podle dřívějších odhadů by si totiž jeho přestavba vyžádala také téměř čtyři miliardy, uvedl Jandák.

Ježek se obává, že pokud se bude stavba knihovny neustále oddalovat, nebudou peníze nakonec stačit na jakoukoli budovu. „Cena stavebních prací neustále roste,“ řekl. Řešením pak podle něj bude pouze dostavět depozitář v Hostivaři a knihy neustále převážet do Klementina. Ježek tuto možnost označil za nejhorší variantu, která je drahá, neekologická a nešetrná vůči knižnímu fondu. „Rozhodně nechci být u realizace řešení, které považuji za špatné,“ odpověděl Ježek na otázku, zda by v tomto případě odešel ze své funkce.

Vydáno pod