Ředitel Národní galerie se brání kritice

Praha - Milan Knížák odmítá kritiku signatářů petice Čas na změnu, kteří volají po jeho odchodu z postu ředitele Národní galerie. Už také požádali ministra kultury, aby vypsal mezinárodní konkurz na Knížákova nástupce. Václav Jehlička je ale s jeho působením spokojen a vyměnit ředitele galerie neplánuje.

Milan Knížák se přesto vydává do rázné protiofenzivy: „Národní galerie udělala spoustu práce. Někteří to nevidí proto, že do ní ani nejdou. Vše je jen kvůli osobním mindrákům.“ Upozorňuje také na fakt, že za jeho dosavadního působení bylo zapotřebí především smazat milionové dluhy z dob totality, což se mu také podařilo.

Chybí zpětná vazba

Iniciativa výtvarníků a teoretiků Čas na změnu ale řediteli vytýká, že se pod jeho vedením galerie izoluje, ignoruje evropský vývoj a nepořádá velké výstavy. Pod palbou kritiky se Knížák ocitá také kvůli době, kterou už v úřadu strávil. Do funkce ho jmenoval tehdejší ministr kultury Pavel Dostál už v roce 1999. „Není možné, aby tuto instituci vedl člověk 10 let. I když je inteligentní, je bez zpětné vazby,“ míní výtvarník Tomáš Císařovský.

Situaci v Národní galerii by podle autorů petice vyřešil mezinárodní konkurz na místo ředitele. Podle výtvarníků už v době Knížákova jmenování ministerstvo rozhodlo o čtyřletém funkčním období, po němž by měl následovat nový konkurz. Nyní jsou ale podle ministerstva ředitelé muzeí a galerií jmenovaní na dobu neurčitou.