Reprezentativní prostory Hradu přilákaly tisíce lidí

Praha - Víc než 3000 návštěvníků navštívilo v sobotu 10. května zpřístupněné reprezentativní prostory Pražského hradu. Návštěvnost byla vyšší než minule, řekl David Šebek z Kanceláře prezidenta republiky. Veřejnost si  mohla po celý den prohlédnout Španělský sál, Rudolfovu galerii a salony Jižního křídla Nového paláce.

Většinu návštěvníků tvořili náhodní kolemjdoucí, většinou turisté, kteří si šli prohlédnout Pražský hrad. Vše bylo plynulé a nemuselo se dlouho čekat, řekl Šebek. Reprezentativní prostory, které jsou přístupné dvakrát do roka, se lidem opět otevřou první sobotu po 28. říjnu, tedy 1. listopadu.

Reprezentační prostory Pražského hradu, někdejšího sídla českých králů a nynějšího působiště prezidenta, nejsou obvykle veřejnosti přístupné, neboť jsou určeny pro přijímání oficiálních návštěv prezidenta. Dny otevřených dveří se v nich pořádají pravidelně dvakrát ročně zpravidla o víkendech po státních svátcích.

Reprezentační prostory Pražského hradu se po druhé světové válce poprvé otevřely pro veřejnost v listopadu 1964, když byl Antonín Novotný podruhé zvolen prezidentem. Za jeho nástupce Ludvíka Svobody se při oslavách státního svátku 9. května pořádal na Hradě Týden otevřených dveří. Poslední komunistický prezident Gustáv Husák tradici dnů otevřených dveří zrušil.