Pražské jaro dnes přinese finále soutěže klarinetistů

Praha - V Rudolfinu dnes skončí 60. ročník mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara. Ve finále klarinetistů vystoupí za doprovodu Pražského komorního orchestru a dirigenta Jaroslava Kyzlinka čeští hráči Jana Lahodná a Irvin Venyš a Francouz Florent Charpentier. Vítěze už zná soutěž mladých hobojistů - v úterý se jím stal student ženevské hudební konzervatoře Ivan Podjomov z Ruska. Na druhém místě se umístil Emmanuel Laville z Francie a na třetím Jan Souček z České republiky.

Minulou středu přijelo do metropole soutěžit 62 klarinetistů a 56 hobojistů ve věku do 30 let z více než 30 zemí světa; z tuzemska se zúčastnilo 21 klarinetistů a pět hráčů na hoboj. Jednou z podmínek soutěže byla i nahrávka povinných skladeb, které porota hodnotila anonymně. Při samotné soutěži měl každý interpret 20minutový prostor a vítěz si letos odnese odměnu 200 tisíc korun a zároveň bude mít možnost účastnit se mezinárodních hudebních festivalů a koncertů v Česku i zahraničí.

Předání cen laureátům se uskuteční ve čtvrtek dopoledne v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Tentýž den se na Pražském jaru představí mezinárodně uznávaný český pianista Ivan Moravec, který přednese skladby Chopina a Debussyho.

Mezinárodní hudební soutěž je součástí Pražského jara od roku 1947 a s nápadem uspořádat ji přišel Rafael Kubelík. Začínalo se soutěží ve hře na housle, postupně se přibralo dalších 15 soutěžních oborů.