Umění vyráží do pražských ulic

Praha - Prezentace pouličního umění je náplní festivalu Street For Art, který probíhá od 15. do 18. května na řadě míst Jižního Města. Kulturní centrum Zahrada, které festival organizuje, má představu, že letošní první ročník založí tradici přehlídek pouličního umění v Česku.

Organizátoři jednu z hlavních atrakcí přehlídky, průvod obřích loutek Echt Sreet Puppets, s velkým úspěchem prezentovali před měsícem v Bruselu na setkání sítě evropských center a po pražském festivalu se loutky projdou v rámci Karnevalu der Kulturen po Berlíně.

„Festival Street For Art chce představit velké množství atraktivních uměleckých forem od výtvarného umění až po akrobacii, žonglování a nový cirkus co nejpřístupnější formou - přímo na ulici. Chceme lidem usnadnit přístup k umění a umožnit jim se i aktivně zapojit. I proto bude součástí festivalu řada dílen a workshopů,“ říká programový ředitel festivalu David Kašpar z Kulturního centra Zahrada.

Hlavní důraz akce je kladen na tvořivost, hravost a kreativitu a také sílu inspirativního okamžiku. Zúčastnění umělci budou mít například k dispozici čistou krychli v rozměru 3x3 metry, která bude fungovat jako umělcova vlastní galerie v plenéru. Tvůrčí proces si však mohou prostřednictvím různých dílen a workshopů vyzkoušet i návštěvníci, k dispozici budou mít řadu technik a disciplín od žonglování přes beatbox až po graffiti.

Dalším cílem festivalu je také upozornit na kulturní potenciál, který má Praha i mimo centrum. „Akce, které přesahují lokální význam, se konají mimo centrum města ve všech evropských metropolích a Praha by neměla zůstat výjimkou,“ říká ředitelka Zahrady a festivalu Letní Letná Eliška Vinařová.

V rámci festivalu se také koná graffiti jam, výstavy graffiti typografií a výstava fotografií studentů VŠUP.