Fanoušci se megahitu Don't Worry, Be Happy nedočkali

Praha - Nadšenými ovacemi vestoje skončila více než dvouhodinová show amerického jazzmana Bobbyho McFerrina, která se 15. května uskutečnila ve vyprodaném sále pražského Kongresového centra. Mistr improvizace a jedna z největších hudebních legend si jako hosty přizval i české interprety - Dana Bártu, klarinetové kvarteto Clarinet Factory a chlapecký sbor Boni Pueri. Druhé vystoupení se uskuteční dnes.

„Nic není vymyšlené. Vůbec nic! Když přijdu na pódium, vůbec nevím, co budu dělat. Alespoň půlka toho jsou věci, které vymyslím na místě. A ta druhá půlka věci, které jsem dělal minule. Ale k těm se snažím přistupovat zase jinak, asi jako by člověk vlezl do místnosti oknem nebo přišel zadními dveřmi,“ řekl McFerrin.

Dlouhovlasý Afroameričan začal pražský koncert sólově, svůj zpěv doprovázel vyklepáváním rytmu na hrudník, podupáváním i vokální nápodobou různých nástrojů a zvuků. Osmapadesátiletý nadšený improvizátor fúze jazzu, soulu, klasiky a popu díky mimořádnému hlasovému rozsahu obsáhne více než čtyři oktávy.

McFerrin pozvolna zapojoval i publikum, které ho po chvíli poslouchalo téměř na slovo. Diváci po něm opakovali rytmicko-melodické riffy (útvary), zpívali s ním a dokonce tančili na pódiu. Spontánní a usměvavý jazzman v tričku a džínách vytvořil naprosto pohodovou atmosféru.

Jako první host s ním vystoupilo klarinetové kvarteto v parafrázi jedné ze skladeb Bedřicha Smetany. „Hrajeme ji pokaždé jinak. Je to dost minimalistické, takže tam byl prostor i pro Bobbyho. No a pak to plynulo vlastním směrem,“ řekl klarinetista Jindřich Pavliš. S McFerrinem si bez přípravy zazpíval také Dan Bárta. „Nebyl jsem nervózní, v podstatě jsem si říkal, že bude stačit, když obstojím, a nakonec jsme si výborně zahráli,“ poznamenal. Koncert uzavřela improvizace s Boni Pueri, připomínající hodinu zpěvu. Megahitu Don't Worry, Be Happy se však fanoušci nedočkali.

Desetinásobný držitel cen Grammy se na začátku 90. let pustil také na dráhu symfonického dirigenta. „Chtěl jsem zkusit něco nového, obdivoval jsem spoustu skladatelů z různých míst na světě, tak jsem s tím začal ve 40 letech, aniž bych se mohl opřít o nějakou předešlou kariéru v tomto žánru,“ říká k tomu. V současnosti má za sebou bohatou řadu koncertů v čele symfonických nebo komorních orchestrů, říká, že miluje dirigování skladeb Mozarta a Beethovena. Vede také vlastní vokální soubor Voicestra a je hlasitým zastáncem hudební výchovy ve školách.

Celkem vydal 12 řadových alb, poslední nese název Beyond Words. Po celém světě prodal přibližně 20 milionů desek. Spolupracoval s jazzovými velikány jako Chick Corea, Herbie Hancock nebo Joe Zawinul. Úspěch nakažlivě veselého světového hitu Don't Worry, Be Happy ho překvapil, napsat slova mu prý trvalo jen asi hodinu.

Na druhém koncertu s McFerrinem vystoupí ženské violoncellové duo Tara Fuki, opět Boni Pueri a zpěvačka Ridina Ahmedová. Praha je součástí jeho evropského turné, které odstartoval minulý pátek v Barceloně, z Česka odletí do Norska, Irska a Rakouska.