Julius Ševčík: Normal bude především velkým bijákem

Praha - Režisér Julius Ševčík dokončil hlavní, českou část natáčení svého nového snímku nazvaného Normal. Jednu z hlavních rolí v něm ztvární herečka Dagmar Havlová, která se po 15 letech vrací před filmovou kameru. V ústředním trojúhelníku se vedle ní objeví Milan Kňažko a Pavel Gajdoš.

„Jsem moc rád, že Dášu ve filmu mám, je to úžasný dar. Ve chvíli, kdy mě napadla, už jsem o nikom jiném neuvažoval. Oslovil jsem ji a šlo to překvapivě hladce. Potkali jsme se ve správnou dobu, přinesl jsem scénář, který se jí líbil. Vrací se na plátno v úplně nové roli, v novém žánru,“ vysvětluje Ševčík.

Normal bude psychothrillerem odehrávajícím se v Německu 30. let. Kňažko v něm ztvární dopadeného mnohonásobného vraha a Pavel Gajdoš jeho mladého ambiciózního obhájce, který se snaží odvrátit exemplární trest tím, že zpochybní jeho příčetnost. Dagmar Havlová se vrátí na plátna kin v roli emocemi zmítané manželky vraha.

Děj filmu se zakládá na skutečných událostech z doby hospodářské recese v předhitlerovském Německu. „Je to zajímavá doba, chystá se nový svět, který bude horší než ten starý,“ říká režisér a dodává, že Normal bude především velkou filmovou podívanou, pravým „bijákem“. Kameramanem snímku je Mexičan Antonio Riestra, který se podílel na filmech Frida (r. Julie Taymorová) nebo Amores Perros (r. Alejandro González Iñárritu).

Spolupráce s mexickým kameramanem podle Ševčíka probíhá výborně, stejně tak práce s herci. Mladého Pavla Gajdoše objevil v ostravském Bezručově divadle, hledal neznámého herce, který není spojen s žádnou filmovou postavou. „Všichni tři hlavní představitelé jsou absolutně soustředění, točí jen tento film,“ říká Ševčík. Havlová podle něj přistupuje k natáčení obzvlášť zodpovědně, neustále o roli přemýšlí a probírá s režisérem detaily scénáře.

Natáčení začalo 2. dubna, což je pro režiséra symbolické. Předchozí Ševčíkův snímek Restart, který zobrazoval hektický den v životě mladé dívky, se celý odehrával 1. dubna. Štáb čeká ještě minimálně desetidenní natáčení v létě v Německu, v českých kinech by měl mít snímek premiéru v lednu 2009.

Vydáno pod