Asia přivezla do Prahy svůj pompézní rock

Praha - V klubu Retro Music Hall se uskutečnil očekávaný koncert rockové skupiny Asia, která navštívila Prahu v původní sestavě. Jednalo se o vůbec první českou zastávku v historii této all-star formace.

Asia vznikla v Anglii v roce 1981, zakládajícími členy byli Steve Howe (kytara), Geoff Downes (klávesy), John Wetton (baskytara, zpěv) a Carl Palmer (bicí). Hned první řadová deska se dostala na první příčku americké hitparády, po vydání dvou dalších uspěšných desek byla činnost skupiny na pět let přerušena. Kapela se dočkala znovuzrození v roce 1990, ale v původní sestavě se Asia sešla po dlouhých 25 letech. V dubnu byla vydána zatím poslední deska s názvem Phoenix a záhy na to odstartovalo celosvětové koncertní turné.

Přibližně dvouhodinový koncert začínal v zaplněném klubu bez předkapely, Asia byla již od počátku fanoušky přijímána zcela kladně. Koncertní playlist nabídl všechny nejúspěšnější skladby této skupiny, zazněly však i některé hity z ostatních kapel, ve kterých tito hudebníci působili.

Hudebně bývá Asia nejčastěji zařazována mezi kapely hrající pompézní rock, v jejich tvorbě je však často patrná až popová chytlavost.

Kytarista Steve Howe k znovuobnovení kapely řekl: „Toto je opravdová Asia, existovalo mnoho podob této skupiny, ale toto je originální  sestava, kterou veřejnost opravdu přijíma. Protože jsme koncertovali pouze několik let, bude konečně skvělé hrát pro diváky po celém světě, Pro ty, kteří nikdy neměli šanci vidět koncert této skupiny.“

Playlist:
1. Daylight
2. Only Time Will tell
3. Wildest Dreams
3. Never Again
4. Roundabout
5. Time Again/Bolero
6. Clap
7. Book of Saturday
8. The smile Has Left Your Eyes
9. Open Your Eyes
10. Fanfare For The Common Man
11. Without You
12. An extraordianry Life
13. In The Court of The Crimson King
14. Video Killed The Radio Star
15. The Heat Goes On / drum solo
16. Heat of The Moment
17. Sole Survivor