Zlínský festival dětských filmů dnes patřil České televizi

Zlín - Na náměstí Míru ve Zlíně se dnes v rámci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež konal tradiční Den České televize. Dopolední program určený dětem nabídl řadu soutěží a doprovodných akcí. Moderoval jej Michal Nesvadba. Odpolednem, které patřilo teenagerům, prováděl moderátor Noci s Andělem Pavel Anděl. Den České televize vyvrcholil ve 20 hodin koncertem slovenské kapely Peha. Organizátoři se shodují, že tato spolupráce má smysl a měla by pokračovat.

Česká televize je řadu let hlavním mediálním partnerem festivalu. „Spojení České televize a Zlína má bezesporu stále smysl. Troufám si říct, že jsme největšími producenty i vysílateli dětských a mládežnických pořadů, je to jedna z priorit České televize. Vzájemná symbióza mi připadá logická, každá desátá hodina v našem programovém schématu patří dětem nebo mládeži. A my se budeme snažit zvyšovat počet takových pořadů,“ informoval generální ředitel ČT Jiří Janeček. Zároveň vyjádřil uspokojení nad účastí osobností televize přímo ve Zlíně. „Jsem moc rád, že se tady můžeme reprezentovat nejenom tím, že jsme mediální partner, ale i tím, že tu jsme a že je nás vidět,“ dodal.

Janečkova slova dnešní den potvrdil. Dopoledne děti bavil průvodce z Kouzelné školky Michal Nesvadba. Program byl věnován především oblíbeným večerníkovým hrdinům Křemílku a Vochomůrkovi, kteří letos slaví padesáté narozeniny. Děti kreslením na chodník soutěžily o jejich nejlepší výtvarné ztvárnění.

Odpoledne patřilo teenagerům, náměstí Míru ve Zlíně ovládli za moderování Pavla Anděla. Andělovými hosty byly mimo jiné kapely Peha a Mandrage, které také celý den zakončily večerním koncertem ve sportovní hale Novesta.

Česká televize a zlínský festival mají uzavřenou smlouvu na spolupráci do roku 2010, tedy do padesátého ročníku festivalu. Již dnes ale jak ředitel Čt Janeček, tak umělecký ředitel festivalu Petr Koliha vyjádřili přání ve spolupráci pokračovat. „Největší producent dětských pořadů a největší a nejstarší filmový festival pro děti a mládež spolu mají spolupracovat, spolupráce je dobrá. Česká televize celý program dokonce zahajovala Českou mší vánoční, běží zde i řada jiných pohádek z její produkce,“ dodal Koliha.

Zlín hostí dětský festival již po osmačtyřicáté. Během dne přibyly na chodník slávy před Velkým kinem tři hvězdy pro osobnosti, které přispěly k rozvoji dětské kinematografie. Svá jména zde nyní může přečíst i Lucie Vondráčková, Dana Morávková a Jan Čenský. Festival ve Zlíně probíhá od 31. května a skončí 8. června.

Vydáno pod