Mezinárodní hudební festival Pražské jaro dnes končí

Praha  - V Obecním domě se dnes uskuteční poslední koncert letošního mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Představí se na něm Budapešťský festivalový orchestr s klavíristou Andrásem Schiffvem v čele se svým šéfdirigentem Ivánem Fischerem. Záznam koncertu uvede v sobotu 7. června Česká televize.

Ve Smetanově síni zazní výběr z díla Antonína Dvořáka i svita z baletu Pták Ohnivák, maďarsko-britský klavírista přednese Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr g moll.

Letošní 63. ročník festivalu Pražského jara nabídl 50 koncertů a sedm divadelních představení. Do české metropole se sjeli významní sólisté, mimo jiné světoznámá sopranistka slovenského původu Edita Gruberová, kanadský barytonista Gerald Finley, mladá rakousko-slovenská houslistka Julia Fischerová, rakouský pianista Alfred Brendel, americká sopranistka Deborah Polaski i extravagantní britský houslista Nigel Kennedy.

Před publikem vystoupila také prestižní hudební tělesa v čele s londýnským Symfonickým orchestrem BBC a šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem, nejstarším britským souborem Hallé Orchestra i Petrohradskou filharmonií.

Letošní ročník provázela řada změn ve jménech interpretů, kvůli zdravotním problémům odřeklo účast na koncertech pět umělců, což je podle dramaturga festivalu Antonína Matznera nejvíc za uplynulých deset let. 

Místo české mezzosopranistky Dagmar Peckové tak vystoupila světová hvězda dramatického sopránu Deborah Polaski, legendárního italského pianistu Maurizia Polliniho nahradil rakouský pianista Rudolf Buchbinder, který tak letos vystoupil dvakrát, a s Petrohradskou filharmonií nepřijel její šéfdirigent Jurij Těmirkanov, ale současný šéfdirigent Moskevské filharmonie Jurij Simonov. Organizátoři některé z nepřítomných umělců pozvou na další ročníky.