Jsem větší a lepší nejlepším snímkem Zlínského psa

Zlín – Vítězem soutěže Zlínský pes, která je již několik let součástí mezinárodního dětského festivalu ve Zlíně, se stal sedmnáctiminutový snímek Martina Dudy Jsem větší a lepší, který zvítězil i v kombinované kategorii. Krátký snímek využívá 3D animaci a jeho děj se odehrává v blízké budoucnosti v Praze. Autor filmu se věnuje především otázce, zda divadelní herec může být nahrazen robotem.

Mluvčí přehlídky Jiří Králík uvedl, že porota dlouho váhala, zda tento film ocenit jako nejlepší. „Nevypadá totiž jako studentský film, profesionálně je na nejvyšší možné úrovni a klidně může soupeřit s hollywoodskými snímky. Pro některé porotce tam ale právě proto chyběl ten studentský duch,“ prohlásil Králík. Vítězný film získal jako hlavní cenu koprodukční vstup v hodnotě 10 tisíc eur. 

Porota ocenila i vítěze v kategorii klasicky animovaných a počítačově animovaných filmů. První cenu v klasicky animovaných snímcích získal švédský student Kalle Lotta Mossige-Norheim za snímek Stavitel domečků z karet a pejsek. „Je technicky velmi povedeným loutkovým filmem s okouzlujícími dojemnými scénami a se silnou metaforou odměny, která vzejde z nezištné lásky a zalíbení,“ shodla se porota. V kategorii počítačové animace získal ocenění Benjamin Renner z Francie se snímkem Myší ocásek. Porotě se líbil pro tvůrčí plastickou disciplínu, mimořádnou dramaturgickou schopnost a cit pro humor i svěží interpretaci věčného tématu souboje Davida a Goliáše.

Letošního ročníku Zlínského psa se účastnilo 67 studentských snímků z 22 zemí světa. Do soutěže je porota vybrala z rekordních 260 přihlášených. Během celého týdne festival nabídl 210 soutěžních i nesoutěžních projekcí.

Ve Zlíně dnes odpoledne proběhla i tradiční dražba malovaných filmových klapek. Dražilo se celkem 129 originálních klapek a cena té nejdražší se vyšplhala na 199 tisíc korun. Aukce klapek vynesla rekordních 2 539 500 korun, loni to bylo přes 1,96 milionu korun.