Zlín se připravuje na závěrečný festivalový galavečer

Zlín - Ve festivalovém Zlíně roste napětí. Už dnes večer bude jasné, kdo si z hlavního města dětského filmu odveze cenné trofeje. Právě finišují přípravy na galavečer, ten dnes od 20:00 mohou diváci sledovat v přímém přenosu na obrazovkách České televize.

Městské divadlo obsadila armáda televizních pracovníků. Nervozita stoupá, ale díky přísnému režisérovi Jiřímu Adamcovi každý zná své místo a úkol. Při přípravě devadesátiminutového přímého přenosu nelze nic nechat náhodě. „Na žádném televizním okruhu v České republice nebude zajímavější televizní večer, protože ze Zlína to tentokrát bude se spoustou zajímavých lidí a skutečně velkých českých hvězd,“ říká o pořadu Adamec.

Hlavním tématem večerního programu má být sto desáté výročí vzniku české kinematografie. Historicky první český film natočil Jan Kříženecký a nazval jej Švábovo zmařené dostaveníčko aneb Dostaveníčko ve mlýnici.

Jména účinkujících a oceněných chtějí pořadatelé až do poslední chvíle tajit. Jedinou výjimkou je ocenění za tvůrčí přínos tvorbě pro děti a mládež. To dostane herečka milovaná generacemi diváků - Iva Janžurová. Ta o ocenění říká: „Znamená to povzbuzení a zpětné ocenění. Protože, jako vy všichni, i herci prožívají své deprese a prožívají okamžiky, kdy si vlastně říkají, jestli to všechno za něco stálo, jestli neměli celý život dělat něco jiného.“

Zlínský festival byl letos rekordní

Osmačtyřicátý ročník Zlínského festivalu lámal rekordy po všech stránkách. Odhadem přehlídku navštívilo přes 100 tisíc lidí, což je o 40 tisíc víc než loni. Stoupl také průměrný počet návštěvníků za den, ten letos činí kolem 7,5 tisíce lidí. „Dostali jsme se na hranice kapacitních možností,“ řekl dnes novinářům umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

„Přivezli jsme obrovské množství filmů, 570 z 52 zemí celého světa. Loni jich bylo asi 360. Festival byl o jeden den delší a opravdu výjimečně veliký. Žilo jím celé město,“ dodal Koliha.

Rostoucí počty hostů i návštěvníků však přinesly potíže související s jejich ubytováváním. Lidé bydleli i v okolních městech, zlínské ubytovací kapacity totiž nestačily.

Příští, 49. ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež se ve Zlíně uskuteční od 31. května do 7. června 2009.