Operní týden v Kutné hoře nabídne vážnou hudbu i muzikál

Kutná Hora - Mezinárodní hudební festival Operní týden, který se uskuteční od 19. do 28. června v Kutné Hoře, nabídne vážnou hudbu i muzikál. Pořadatelé tak chtějí do hlediště přilákat také mladou generaci. Podobné schéma se jim osvědčilo už při loňském ročníku akce.

„Vážná muzika oslovuje střední a starší generaci, ale pro mladší lidi není tím úplně správným tahákem,“ řekl produkční festivalu Dušan Lapáček. Návštěvnost akce, která se koná už podvanácté, podle něj každoročně roste. „I když na to, jaké bývá její obsazení, že tady hraje například soubor Státní opery Praha, že sem opakovaně jezdí Eva Urbanová, se dá říci, že ne úplně všichni v regionu chápou, jakou sílu festival má,“ posteskl si.

Letošní ročník zahájí 19. června v Kině Svět koncert českých a světových evergreenů a muzikálových melodií nazvaný Hello Brodway. O tři dny později zazní chrámem sv. Barbory Stabat Mater od Antonína Dvořáka v podání Filharmonie Hradec Králové se sólisty Marií Haan, Evou Garajovou, Milanem Vlčkem a Miloslavem Podskalským, a Pražského rozhlasového sboru.

Na nádvoří Vlašského dvora pak 26. června zahraje soubor Těšínského divadla muzikál Romeo a Julie. „Zvolili jsme ho na základě loňského úspěchu muzikálu Jedna noc na Karlštejně v podání stejného divadla,“ dodal Lapáček.

Festival vyvrcholí 28. června uvedením opery Tosca od Giacoma Pucciniho. Netradičně se bude hrát na dvou místech. První dějství budou návštěvníci sledovat v kostele sv. Jakuba, další dvě dějství soubor odehraje na nádvoří nedalekého Vlašského dvora.

Operní týden vznikl v roce 1995 z iniciativy kutnohorského rodáka a patriota, dirigenta Státní opery v Praze a Hudebního divadla Karlín Praha Františka Drse. Pořadatelé při něm využívají pro hudební produkce historické kulisy Kutné Hory. Zvou na něj přední české a zahraniční interprety. Kromě Evy Urbanové na festivalu vystoupili například Eva Randová, Eliška Balzerová, Leo Maria Vodička, Ladislav Chudík, Pavel Šporcl, Susan Porter, Carol Byers nebo Claudio Otelli.