Ondřej Neff pro dnešní čtenáře převyprávěl Dvacet tisíc mil pod mořem

Praha - V pražském kině Ponrepo byla pokřtěna nová verze slavné knihy Julese Vernea Dvacet tisíc mil pod mořem. Dobrodružství pro dnešní čtenáře převyprávěl spisovatel a publicista Ondřej Neff, který je dlouholetým sběratelem a znalcem verneovek. Známé dobrodružství přizpůsobil Neff vkusu čtenáře jednadvacátého století. Dvacet tisíc mil pod mořem tak má větší dynamiku a spád. Knihu doplňují ilustrace Zdeňka Buriana, které podtrhují Verneovu fascinaci technikou a podmořským světem.

„Tímto titulem chceme zahájit sérii verneovek, které ilustroval Zdeněk Burian a které znovu převypráví Ondřej Neff. Dvacet tisíc mil pod mořem jsme zvolili jako zahajovací knihu proto, že v ní vystupuje postava kapitána Nema, jeden z nejzáhadnějších charakterů, které Jules Verne vytvořil,“ přiblížil plány nakladatelství programový ředitel Albatrosu Ondřej Müller.

V knize Dvacet tisíc mil pod mořem čtenáři najdou celkem 16 kvašů a 41 perokreseb, dále zasvěcený doslov od Ondřeje Neffa, který přibližuje dobu vzniku románu i zajímavosti z původního děje. Novinkou jsou přepracované mapy z minulých vydání a nákresy strojů, které se v ději vyskytují, v tomto případě průřez ponorkou Nautilus z pera Ladislava Badalce.

Robinson Crusoe jako pokus na čtenářích

V Albatrosu plánovali vydání „aktualizovaných“ verneovek už delší dobu. „Přišlo nám totiž smutné, že nejnovější generace dětí Verneovy knihy nečte. Malé čtenáře odrazovaly rozsáhlé popisující pasáže, kterých jsou verneovky plné. Ondřej Neff je proto omezil a více se soustředil na dobrodružnou stránku příběhů,“ vysvětluje Müller.

Ještě před sérií Verneových knih nakladatelství vydalo nové převyprávění Robinsona Crusoea, na kterém si vyzkoušelo, jestli má nová verze klasického dobrodružství šanci na úspěch. Nový Crusoe byl na pultech knihkupectví úspěšný, a díky tomu se teď čeští čtenáři mohou těšit na třináct nově převyprávěných verneovek. Už na podzim vyjde Patnáctiletý kapitán a příští rok Pět neděl v balóně.