Shyamalan bude znovu děsit české diváky, film Stalo se přichází do kin

Praha - Do českých kin přichází napjatě očekávaný snímek Stalo se. Jeho autor, režisér M. Night Shyamalan, v něm servíruje osvědčený recept: temný příběh s množstvím dějových zvratů. Příběh o tajemné epidemii, která má za následek enormní nárůst sebevražd, je už osmým Shyamalanovým filmem.

Režisér indického původu Night Shyamalan se vyžívá v tajemnu, duchařství a nečekaných pointách. Když natočil před devíti lety film Šestý smysl, dostal přezdívku Mistr napětí. Svou pověst si utvrdil snímky Vyvolený a Znamení. Tentokrát zpracoval téma rychle se šířící neznámé epidemie. Všichni, koho zasáhne, ztrácejí pud sebezáchovy a dobrovolně umírají.

„Shyamalan se snaží používat stejnou formuli jako dříve. Používá tajemno, něco nedořečeného a tentokrát i bizarní téma ekologického poselství Je to trošku jako Válka světů, jen tady je místo mimozemšťanů třeba vítr, ze kterého má jít strach,“ přibližuje film kritik Ondřej Vosmík.

Příroda je ve filmu tím, co lidstvu ubližuje, opět se tím zdůrazňuje, jak ve skutečnosti lidstvo ničí svou zemi. Režisér Shyamalan a jeho první filmy byly velkou nadějí americké kinematografie, nad jeho novějšími snímky - Vesnice a Žena ve vodě - už ale kritika tolik nejásala.

V jeho nejnovějším záhadném filmu Stalo se hraje hlavní roli Mark Wahlberg a v jedné z vedlejších rolí se tradičně objeví i samotný režisér.