V Zimní zahradě se choulí Pražské jaro roku 1968

Praha - Česká spisovatelka žijící ve Španělsku Monika Zgustová představila v Praze svůj nový román - Zimní zahrada. Vrací se v něm do období Pražského jara, normalizace a zachycuje i období 90. let.

Osobní příběh ženy, která stojí mezi dvěma muži, jeden je bezcharakterní kariérista, druhý talentovaný malíř a hudebník. Spisovatelka Monika Zgustová napsala příběh, kterým se vrací do svého mládí. V 70. letech emigrovala s rodiči do Spojených států a s tehdejším režimem si tak zpětně vyrovnává účty.

„Mám dokonce pocit, že jsem tam chtěla zapsat něco z toho, jak by se utvářel můj život, kdybych tady zůstala a kdyby se rodiče nerozhodli emigrovat,“ přibližuje svůj pohled autorka.

„Ta kniha je spíš o detailních lidských osudech na pozadí velkých dějinných událostí, ne hodnocení událostí samotných,“ konkretizuje odpovědný redaktor Jindřich Jůzl.

Zimní zahrada je už pátou knihou Moniky Zgustové. Po studiích ve Spojených státech zakotvila v osmdesátých letech v Barceloně. Spolupracuje s deníky El País a La Vanguardia a s různými španělskými i zahraničními kulturními časopisy. Je klíčovou postavou při uvedení české literatury ve Španělsku. Přeložila více než čtyřicet knih z češtiny a ruštiny od autorů jako např. Hrabal, Hašek, Havel, Seifert, Kundera, Dostojevský, Babel, Achmatova a Cvetájeva.

Je spoluautorkou rusko-katalánského slovníku. Vedle různých španělských a severoamerických univerzit přednášela také v Paříži, Bruselu, Varšavě, Praze, Mexiku a na mnoha jiných místech. Napsala životopis Bohumila Hrabala, V rajské zahradě trpkých plodů. Debutovala divadelní adaptací a publikovala tři knihy, z nichž Tichá žena (Acantilado, 2005) obdržela několik cen.