Televizní festival Zlatá Praha začíná v sobotu

Praha - 45. ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha otevírá brány v sobotu 14. června. Soutěžní přehlídku nejlepších hudebních a tanečních pořadů všech žánrů z celého světa pořádá Česká televize. Na Žofíně potrvá do středy 18. června.

Do soutěže je přihlášeno na sto pořadů z 22 zemí. Soupeří spolu ve třech kategoriích: Hudba na obrazovce, Dokumentární pořady o hudbě a tanci a Hudební drama. Snímky bude posuzovat pětičlenná porota, jíž bude předsedat mediální odborník a producent Reiner Moritz z Německa, který je loňským držitelem Grand Prix Zlatá Praha za pořad Umění setkávání.

V rámci festivalu Zlatá Praha proběhne také obsáhlejší seznámení se zahraničními televizemi. Japonská NHK, indonéská TVRI a ruský Telekanál Kultura promítnou ukázky ze své tvorby a účastníky pohostí typickým občerstvením dané země. Vídeňská IMZ nabízí jak uzavřená jednání, tak i volně přístupné workshopy. Festival otevře v sobotu 14. června Den České televize. Pocty se letos dočká Royal Opera House spolu s choreografem Christopherem Brucem. Program dále doplní například World Music Session se společností Mondomix.

Tradiční České křišťály a cenu Grand Prix udělí porota 18. června. Dále budou předány Ceny České televize, Cena diváků a Cena Nadace Vize 97 Dagmar a Václava Havlových. O stoupající umělecké úrovni a prestiži pražského televizního festivalu svědčí skutečnost, že si ho vybraly již podruhé za sebou také proslulé americké televizní ceny Emmy jako místo konání svého semifinále.