Tata Bojs zahájili festival United Islands of Prague

Praha - Oficiální zahájení festivalu United Islands of Prague proběhlo dnes v pražském centru současného umění Meet Factory koncertem kapely Tata Bojs. Již předtím se v pražských klubech představilo 60 začínajících a méně známých kapel. Hlavní program United Islands of Prague proběhne na třech pražských ostrovech a v klubech od 19. do 21. června a zúčastní se ho na pěti hlavních scénách zhruba 100 kapel z 12 zemí.

„Tohoto festivalu jsme se chtěli zúčastnit již dříve, ale vždy mi jeho termín kolidoval se srazem majitelů vozů Citroën 2 CV. Letos mě však pořadatelé ze srazu “kachen„ přivezou,“ řekl člen skupiny Tata Bojs Mardoša.

S výjimkou vystoupení Tata Bojs bude v rámci pátého ročníku United Islands of Prague přístup na všechny koncerty zdarma. Podle jednoho z pořadatelů akce Martina Voňky to umožňuje spolupráce s několika partnery. Loni bylo na festivalu 15 000 lidí, letos jich pořadatelé očekávají o 5 000 více.

„Takto můžeme lidem představit kapely, na které by jinak při placení vstupného nepřišli,“ sdělil Voňka. Mimo hudby bude zájemcům k dispozici exotická kuchyně a bohatý doprovodný program.

Hvězdy festivalu

Mezi hlavní hvězdy přehlídky patří španělská kapela La Shica, která míchá výbušné flamenco s vlivy hip hopu, funku nebo soulu. Roztančit Prahu by měli také francouzští noJazz, kteří fúzují jazz s prvky moderního soulu a hip hopu. Z Rakouska přijedou úspěšní evropští beatboxeři Bauchklang, z Maďarska rockeři Quimby. Chybět nebudou písničkáři a jazzmani. Doprovodný program nabídne divadelní představení, filmové projekce, happeningy i taneční performance. Českou scénu zastoupí vedle Tata Bojs například Bratři Orffové, Docuku nebo kapela Toxique.

„Máme připraveny různé rekvizity. Pokud je stačíme umístit během nám určené doby vystoupení na pódium, možná stačíme zahrát i nějaké písničky,“ uvedla v žertu zpěvačka Toxique Klára Výtisková.

„Spočítali jsme, že do Prahy kvůli festivalu dorazí kontingent 800 lidí, které tvoří přes 600 hudebníků, 100 techniků a stovka dalších členů štábů hudebních kapel,“ podotkl Gaydečka.

Festival má soutěž

Součástí programu je i talentová soutěž, která by měla pomoci začínajícím umělcům zviditelnit se. Přední kapely pak budou moci vystoupit na jednom z největších evropských festivalů v maďarském Szigetu. Do soutěže se letos přihlásilo téměř tisíc kapel, zatímco loni jich bylo kolem dvou set.

Festival se uskuteční na čtyřech scénách umístěných na Střeleckém a Dětském ostrově a v parku na Kampě. Hudební oživení chystají organizátoři také na Janáčkově a Malostranském nábřeží a v polovině mostu Legií. Letošní novinkou budou akce na dalším ostrově na Vltavě. Ibiza Island oživí přehlídku plážovou atmosférou. Přístupný bude lávkou, která ho spojí se Střeleckým ostrovem.

United Islands of Prague ovšem omezí pražskou dopravu. Janáčkovo nábřeží totiž bude během jeho konání uzavřeno.