Richterova vila sloužila k bydlení i Státní bezpečnosti

Praha - Jedna z nejvýznamnějších klasicistních vil v Praze Richterova vila v sousedství areálu Pražského hradu se po rekonstrukci otevírá veřejnosti. Vila byla dokončena v roce 1832, když ji na místě původního domku vinaře nechal podle projektu Josefa Klementa Peschky postavit zemský rada Karel Emanuel Richter. Po druhé světové válce sloužila jako rezidence kubánského velvyslanectví, později ji využívala správa Státní bezpečnosti a Hradní stráž.

V roce 2004 vypsala Správa Pražského hradu veřejnou soutěž na opravu a nájem vily a vinice. Vybrala společnost Rubikon, která dostala objekt do pronájmu na 30 let. Pro četné administrativní procedury mohl nájemce začít na vinici pracovat asi o rok později. Náklady na rekonstrukci vily a založení vinice tehdy majitel firmy Jaroslav Hykl odhadoval na 40 milionů korun, nyní ale uvádí, že se výrazně zvýšily. Exponovaná památka patřící státu však byla opravena výhradně za soukromé peníze. Slavnostní otevření vily se plánuje na podzim.

Jeden čas ve vile bydlel i režisér Otakar Vávra. V roce 1992 ji po restitučním sporu získala Správa Pražského hradu. Až do rekonstrukce byla vila většinou nevyužita, příležitostně se zde konaly kulturní akce. Vila stojí na okraji areálu Pražského hradu ve Svatováclavské vinici nad Richterovým domem mezi Starými zámeckými schody a ulicí Na Opyši. Vstupuje se k ní ze Starých zámeckých schodů nebo brankou od Černé věže.

Vinohrad, který vilu obklopoval až do 30. let 19. století, kdy byl změněn na zahradu, nechal vysázet Karel IV., podle některých údajů zde byla vinice již v 10. století. Nájemce z vily a jejího okolí vytvořil areál, v němž se všechno bude týkat vína a jeho spojení se současným životním stylem. Součástí opravy vily stojící na ochozu pod Pražským hradem je totiž i obnova Svatováclavské vinice. Za několik let by se mohla ze svahů nad Prahou sklízet vinná réva.  

Vinař Jaroslav Hykl říká, že panenské víno je možné získat již po čtyřech letech pěstování révy. Na Svatováclavské vinici se předpěstovaná réva vysazovala letos na jaře. Za čtyři roky by se tak mohlo lisovat první víno ze svahů pod Pražským hradem, řekl Hykl.

Jaroslav Hykl vystudoval režii na FAMU, do roku 1990 byl pomocným režisérem na Barrandově, od roku 1989 režíroval reklamy. Od roku 1990 spolupracoval s Československou, později s Českou televizí jako scenárista a režisér. V roce 1992 založil vlastní produkční firmu, která funguje dodnes. S Českou televizí produkoval v letech 1997 až 2003 seriál Putování za vínem, za dokumentární film zaměřený na propagaci prodeje vín dostal nedávno cenu na mezinárodním festivalu ve Francii.