Recenze: Jakub Grec – Modely stínu

Galerie Kai de Kai v ulici Karoliny Světlé je profilována díky svému drobnému interiéru jako prostor pro velmi intimní sdělení. Tak je autory i galeristou velmi často využívána, ku prospěchu nabízeného i k potěše diváka. Nyní zde probíhá výstava poměrně nečekaná - Jakub Grec, absolvent ateliéru Jiřího Beránka na Vysoké škole umělecko-průmyslové, využil možnost vystavit zde svoji diplomovou práci.

Zvolené téma je atraktivní a těžké, mohlo přinést bezpočet variant. Pokud si požádáte o text k oné práci, vlastně povinný text k diplomce, můžete prožít, při troše snahy, velmi zajímavý a harmonický zážitek. Upřímný, poctivý, nijak nesložitý rozklad citlivého čtenáře a návštěvníka výstavy dojme a posune vnímání výstavy žádoucím směrem. Ne že by se jednalo o natolik nesdělnou záležitost, ale práce se stínem, jak ji pojal Grec, je přece jen záležitostí unikátní. Literární kouzlo textu je ocenitelné jako nedílná součást celé prezentace.

Výstavu tvoří stíny rafinovaně osvětlených sádrových objektů - odlitků, které jsou vytvářeny (lépe snad vrhány) díky možnosti využít přirozeně potemnělý interiér a opět tradičně dokonalou světelnou instalaci, i když i ona patří k autorově projektu. Vznikají tak ony stíny, o něž šlo, které jsou vrhány světlo pohlcujícími pečlivě opracovanými sádrovými odlitky. Zajímavé jsou řádky tématu osvětlení věnované v citované zprávě - otevírají dveře do složité přípravy i autorova bádání.

Prezentace je navíc dotvořena několika olejovými a akrylovými malbami (autor v průběhu realizace opustil původní koncepci s velkoplošnými kresbami), zpracovávajícími zvolené téma překvapivě zajímavě a nečekaně dokonale. Bílé sádrové objekty, vytvářející nedělitelný celek a násobící účin celé prezentace, přinášejí určitý stupeň chtěné lascivnosti, připomínajíc jakoby design zdravotní keramiky nedávných let, zatímco malby v přízemním prostoru, byť zpracovávají stejné zadání, vytvářejí tvrdý kontrast výsledným odlišným vyzněním. Jsou plnohodnotnou součástí výstavy, a pootevírají tak trochu dveře k dalšímu autorovu nadání.

Jsme zde v Kai de Kai svědky další intimní introspekce, výstavy, která bezesporu opět stojí za zamyšlení a prožití. Autor, který k prvnímu zpracování přistoupil s viditelným citovým zaujetím, se se světlem i objekty doslova mazlí, slibuje pokračování v nastoupeném tématu. Tuto svoji výstavu bere (a my s ním) trochu jako příslib. Čekají bezbřehé možnosti dalšího moderování a vývoje.

Galerie Kai de Kai, Karoliny Světlé 9, Praha 1-Staré Město, otevřeno pondělí-pátek 13:00-19:00. Výstava končí 7. 7.

Vydáno pod