Léto hereckých osobností uvedlo Molièrova Zdravého nemocného

Praha - Premiéra Molièrovy komedie Zdravý nemocný s Karlem Rodenem v titulní roli se 30. června stala další novinkou přehlídky Metropolitní léto hereckých osobností pražského Studia Dva. Inscenaci nastudoval režisér Jakub Maceček a na jevišti Divadla v Dlouhé bude mít do začátku září čtyřiadvacet repríz. První se uskuteční od 1. července.

V notoricky známé hořké komedii o panu Arganovi, z něhož bezbřehá hypochondrie udělala sobce, dále hrají například Eva Janoušková, Jana Krausová, Kryštof Hádek a Kristýna Nováková.

„I když mám raději modernější hry do téhle klasiky jsem měl chuť. Vybírám si hry podle nálady a podle toho, kdo je dělá. Chtěl jsem s tímhle týmem pracovat a navíc jsem po poměrně temných kusech, které jsem v poslední době hrál, zatoužil po něčem veselejším. Tak se to všechno sešlo na této inscenaci,“ řekl v rozhovoru v ČT Karel Roden.

Režisér Jakub Maceček přiblížil svoje pojetí klasické komedie: „Při inscenování jsme se snažili hru poněkud přiblížit dnešnímu divákovi. Trošinku jsme ji přepsali, aktualizovali, ale spíše přidáním některých situací než aktualizací textu. Naším cílem bylo vytvořit příjemné letní představení. To se snad, podle reakcí diváků, povedlo.“

Zdravý nemocný je druhou novinkou tohoto pražského letního festivalu, který v polovině měsíce června začal ve Švandově divadle. Právě tam měla 25. června premiéru komedie o zoufalé lásce a zázračném talentu Tichý hlas se Zuzanou Bydžovskou a Erikou Stárkovou v hlavních rolích. Třetí novou inscenací bude tragikomedie o mužích pro ženy z pera současného chorvatského dramatika Mira Gavrana nazvaná Vše o mužích, která se bude od 7. července uvádět na Letní scéně Vyšehradu.

Festival zatím na smíchovské scéně nabídl starší inscenace Půldruhé hodiny zpoždění, Klára a Bára a Madame Melville. Letní přehlídka Studia Dva letos poprvé zavítá také do Bratislavy, kde na nádvoří Primaciálního paláce a na Nové scéně uvede od 5. do 31. července třináct představení. V Praze potrvá do poloviny září.

Podle producenta Studia Dva Michala Hrubého se loni uskutečnilo 74 představení pro více než 20.000 diváků. Letos je jich připraveno na 130. Mimo Prahu budou některá z nich uvedena v Brně, Ratajích nad Sázavou, v Hluboké nad Vltavou a v Nebílově.

Studio Dva je nezávislá divadelní a umělecká společnost bez stálé scény, která zahájila činnost v roce 2000. Během roku pravidelně v Praze hostuje na scéně Švandova divadla na Smíchově a v Divadle v Dlouhé.

Dalšími divadelními festivaly v Praze jsou v těchto dnech Letní shakespearovské slavnosti v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu a v Lichtenštejnském paláci na Malé Straně, ale i produkce Divadla Ungelt na letní scéně pod Loretou.