Suzanne Vega v Kongresovém centru připomněla i píseň Luka

Praha - Americká folkrocková zpěvačka a písničkářka Suzanne Vega v pražském Kongresovém centru zahrála především své starší písně včetně velkých hitů Luka a Tom˙s Diner. Ze skladeb z nové desky Beauty And Crime diváci nejvíce aplaudovali písni Frank & Avai pojednávající o vztahu zpěváka Franka Sinatry s Avou Gardnerovou.

Svůj devátý koncert v České republice zahájila Vega skladbou Rock In The Pocket z alba 99.9F z roku 1992. V roli předskokana vystoupila zpěvačka a herečka bulharského původu Monika Načeva ve dvojici s DJ Five. S ním a s kytaristou Michalem Pavlíčkem před časem vydala album Mami.

„Jsem ráda za možnost hrát před Suzanne Vega, které jsem si vždycky vážila. Líbí se mi, že jde svou cestou a nenechá se svést jinam,“ řekla  Načeva.

Diváci, kteří téměř zaplnili Kongresový sál, očekávali, že Vega představí své loňské album Beauty And Crime, na němž zpracovává především zážitky ze svého každodenního života v New Yorku, kde žije. Dočkali se například písně Pornoghrapher's Dream.

„Je bezva být zase tady, jak se máte?“ přivítala se osmačtyřicetiletá zpěvačka s publikem a za doprovodu baskytaristy a bubeníka začala hrát skladby ze svých starších alb. Zazněly písně jako Cracking, Caramel či Calypso, kterým tleskal i přítomný bývalý prezident Václav Havel, kterého se Suzanne Vega pojí dlouholeté přátelství.

Zhruba po hodině se Vega rozloučila skladbou Tom˙s Diner, lidé si však ještě vytleskali přídavek, v němž mimo jiné uslyšeli jednu z prvních úspěšných skladeb Suzanne Vega Marlene On The Wall. Druhý přídavek již některé diváky zastihl na odchodu.

Vega se v minulosti proslavila zejména hity Luka a Tom˙s Diner z alba Solitude Standing z roku 1987. Píseň Luka je napsána z pohledu dětské oběti zneužívání a přinesla zpěvačce mnohá ocenění od organizací bojujících proti zneužívání dětí. Získala za ni mimo jiné nominaci na Grammy a cenu MTV za nejlepší videoklip ženské interpretky. Hit Tom˙s Diner se držel desítky týdnů ve všech světových hitparádách. Skladba se později ještě proslavila v remixu britských DJ's DNA. Zpěvačka nominovaná celkem na pět Grammy debutovala v roce 1985 deskou Suzanne Vega, jež sklidila velký úspěch u posluchačů i kritiky, hlavně díky singlu Marlene On The Wall. Vega dosud vydala sedm studiových alb.

Vydáno pod