Salman Rushdie se zítra možná dočká třetí Bookerovy ceny za Děti půlnoci

Londýn – Salman Rushdie je považován za nejvážnějšího adepta na další Bookerovu cenu za svůj román Děti půlnoci. Zítra bude na londýnském literárním festivalu vyhlášen "vítěz vítězů" tohoto prestižního ocenění. Spisovatel indického původu, který žije ve Velké Británii, získal britskou obdobu Pulitzerovy ceny za Děti půlnoci v roce 1981. O dvanáct let později získal za tentýž román titul Booker of Booker, kterým cena oslavila čtvrt století své existence. Nyní se očekává, že bude Rushdie oceněn ještě jednou jako The Best of the Booker. Tento titul má být udělen u příležitosti čtyřiceti let Bookerovy ceny.

Děti půlnoci jsou nejlépe hodnoceným Rushdieho dílem, patří mezi klíčová díla magického realismu. S nadsázkou lze hovořit o „pákistánském Forrestu Gumpovi“, Rushdieho hlavní hrdina se objevuje u klíčových okamžiků pákistánských dějin a nabvíc je stejně starý jako jeho stát. „Je to román, který vyniká brilantní jazykovou stavbou, má smysl pro humor, úžasné metafory a Rushdie v něm potvrzuje, že je geniální vypravěč,“ charakterizuje Děti půlnoci literární kritik Ladislav Nagy.

Rushdieho Satanské verše rozzlobily muslimský svět

Nejznámějším románem Salmana Rushdieho jsou ale Satanské verše, které vyšly v roce 1988. Kvůli parodickým narážkám na Korán si Rushdie znepřátelil část muslimského světa. Íránský duchovní vůdce Ajatolláh Chomejní na spisovatele uvalil fatvu a žádal jeho smrt. Podle zahraničního redaktora České televize Petra Zavadila mohlo jít Chomejnímu také o osobní mstu, neboť ho Satanské verše nepřímo kritizovaly.

Fatva na Rushdieho našla v muslimském světě značnou odezvu, spisovateli šlo o život. Rushdie se musel ukrývat a chránila ho britská policie, ale přežil bez úhony a poté, co se přestěhoval do Spojených států, situace se uklidnila. Naopak jeho japonský překladatel byl zavražděn a vydavatelé Satanských veršů v Norsku a Itálii vážně poraněni. Fatva je dosud platná, ale Rushdie má po přesídlení větší klid a íránská vláda se v 90. letech snažila utlumit protirushdieovské nálady ve své zemi. „Latentní hrozba tu stále je, nicméně to nevypadá, že by byl Rushdie ohrožen,“ charakterizuje současnou situaci Zavadil.