Temný Christopher Lee je ve skutečnosti velký sympaťák

Karlovy Vary - Britský herec Christopher Lee, který přijel na karlovarský festival uvést svého slavného Draculu a převzít Cenu prezidenta MFF, okouzlil na setkání s veřejností všechny přítomné. Britský herec si všechny posluchače na tzv. Master Class získal svým sympatickým, kulturním a moudrým vystupováním a také rozsáhlými znalostmi z (nejen)české kultury a historie. Jeho film Dracula je na festivalu uváděn v divácky oblíbené sekci Půlnoční filmy.

Lee vyjmenoval např. všechny parašutisty z atentátu na Heydricha, kterého označil za vůbec nejhoršího ze všech nacistů, dále hovořil o české opeře a dirigentech. Dokonce česky zazpíval kousek árie z Prodané nevěsty - Znám jednu dívku, ta má dukáty. „Kdybych byl Čechem, byl bych hrdý na svůj národ,“ řekl. 

Pěvecká průprava je podle něj pro herce důležitá už proto, že se naučí dobře pracovat s dechem. To uplatní zejména v divadle. „Česká hudba, třeba Janáčkova, je krásná. Ale dost těžká k interpretaci, pokud nejste Čech. Dobře znám pěvce Blachuta nebo Žídka,“ dodal Lee.

Ke své filmové profesi řekl: „Pracoval jsem už s tolika režiséry, že si je ani nepamatuji. Ale nejraději mám Tima Burtona.“ Se svou téměř dvoumetrovou štíhlou postavou a tajuplnou, zasmušilou tváří s pichlavým pohledem a hlubokým hlasem byl Christopher Lee předurčen pro démonické typy a hrdiny temných charakterů, které hrál především v hororech.

V posledních letech jej do pozice velké mezinárodní hvězdy etablovaly role v hollywoodské sérii Hvězdné války a trilogii Pán prstenů, v níž vytvořil postavu čaroděje Sarumana. S režisérem Timem Burtonem pracoval na filmech Ospalá díra (1999), Mrtvá nevěsta (2005) a Karlík a továrna na čokoládu (2005). Jeho dosud posledním filmem je Triage režiséra Danise Tanovice, kde vytvořil jednu z hlavních rolí společně s Colinem Farrellem.

Šestaosmdesátiletý herec za druhé světové války sloužil jako pilot u speciální zpravodajské jednotky Královského vojenského letectva v Jižní Africe, Rhodesii a v Jugoslávii. Poté se věnoval jen filmu. Před kamerou však více než deset let dostával relativně menší role sportovců a šermířů. Teprve v roce 1957 pronikl do mezinárodního povědomí rolí v hororu Frankensteinova kletba. V dalších filmech ztělesnil Lee drsné i sympatické postavy. Například romantickou roli sira Henryho v přepisu Doylova díla Pes baskervilský (1959) nebo proslulého detektiva Sherlocka Holmese v kriminálním příběhu Sherlock Holmes a náhrdelník smrti (1962).

Vydáno pod