V Meet Factory pátrají po smyslu lidské existence

Praha - Genesis č. 2 je název divadelního představení, které v české premiéře uvedla Meet Factory. Představení je vlastně koláží textů pacientky psychiatrické kliniky, která má diagnózu akutní schizofrenie. V inscenaci se pátrá po smyslu lidské existence i víry v Boha.

„Myslím, že nejdůležitější sdělení projektu je, že pokud věříte v Boha, ještě to neznamená, že Bůh věří ve vás,“ upozorňuje režisérka Jo-Anna Hamann.

Text hry zaslala údajně pacientka psychiatrie Antonie Velikánová, učitelka matematiky, ruskému dramatikovi Ivanu Vyrypajevovi s žádostí, aby ho uvedl na divadelních prknech. Do Česka ho přivezla německá režisérka a taky baletka Jo-Anna Hamann, která si hlavní představitele vybírala sama po pražských divadlech. Dialog Lotovy ženy a Boha ztvárnili Jana Stryková a Michal Kern.

„Je to vlastně hledání sama sebe přes víru a Boha. Existuje Bůh, existuji já?, to jsou základní otázky, na které se snažíme hledat odpovědi,“ přemýšlí nad obsahem herec Michal Kern. Jeho kolegyně Jana Stryková ho doplňuje: „Je to v podstatě nedramatický text, poetický, básnický, ale o to víc nás zajímalo, jak ho převést do jevištní řeči.“

Jo-Anna Hamann režírovala především na menších scénách v Berlíně (Gorky Teater, Deutches Theter) a dalších německých městech, mimo Německo např. připravila představení v ruském Permu v divadle Sergeje Fedotova.

Představení Genesis č. 2 je součástí projektu pražské Meet Factory, která chce dát prostor alternativní divadelní scéně a taky spolupráci zahraničních režisérů s českými herci.

Vydáno pod