Ve sklepě pardubického domu ležela kronika z konce 19. století

Pardubice – Pardubičtí archiváři už nedoufali, že ji kdy spatří. Dějepisné práce sice o kronice z let 1895 až 1933 hovořily, ale hmatatelný důkaz dosud chyběl. Nyní mají po nečekaném nálezu další pramen do skládačky historie Pardubic. Obyvatelé města mohou kroniku poprvé spatřit 1. října na výstavě u příležitosti výročí vzniku Československa. Novinářům to dnes řekla ředitelka Státního okresního archivu Pardubice Jana Poddaná.

„Nález kroniky nás velice potěšil. Jedná se o několik desítek let nezvěstnou kroniku, o které máme poslední zmínky patrně z období druhé světové války,“ řekla Poddaná.

Kronika, jejíž pravost ověřil soudní znalec, je na rozdíl od podobně starých pramenů v dokonale zachovalém stavu. Zdobí ji kožené desky s kováním a čítá 880 stran. Na stránkách je kromě pečlivě zapsaných událostí z dějin města i řada autografů význačných osobností minulosti, skladatele Josefa Suka, Tomáše G. Masaryka nebo Edvarda Beneše.

Kronika se dostala do rukou archivářů náhodou. Může za něj generální úklid ve sklepě ve více než sto let starém domě. Martin Mandys ji našel zabalenou ve starém papíře, převázanou provázkem a uloženou v krabici.

„Pradědeček ji nejspíš za války schoval, aby se nedostala do nepovolaných rukou. My jsme ji pak odevzdali městu, aby ji mohli vidět i jiní lidé,“ řekl nálezce.

Podle Poddané je teorie o válečném úkrytu pravděpodobná. Za druhé světové války se totiž zpracovávaly soupisy kronik a hledělo se, aby neobsahovaly „nesprávné“ údaje.

Vedení obecních kronik byla v minulosti věnována značná legislativní pozornost. Kroniky musely mít všechny význačnější obce, což bylo dáno dekretem s platností od roku 1836, poslední novelizace byla v roce 2006, dodala Poddaná.