Czech Pes Photo představuje fotografie psů od českých fotografů

Praha – Pražská Komorní galerie Josefa Sudka zahájila čtvrtý ročník výstavy Czech Pes Photo. K vidění jsou na ní fotografie psů především od hlavního organizátora výstavy, fotografa Antonína Malého, ale také řady dalších umělců. Název výstavy paroduje soutěž Czech Press Photo, kterou Komorní galerie Josefa Sudka spolupořádá. "Je to bohužel legrace jenom v češtině," lituje nepřeložitelnosti slovní hříčky Antonín Malý.

Problémy s fotografováním psů jsou podle Malého podobné těm, které popisuje Karel Čapek: „Jsou to většinou náhody a momentky a je to spíš náhoda, že ten pes sedí právě tímto způsobem.“ A dodává: „Když pes nechce, tak se s ním nedomluvíte.“

První ročník výstavy představil pouze psí snímky Antonína Malého. Když ale výstavu připravil podruhé, pozval již řadu dalších známých fotografů. Czech Pes Photo letos představuje vedle Malého „psí“ tvorby také fotografie Jana Saudka, Jindřicha Štreita nebo Jaroslava Kučery. Komorní galerie Josefa Sudka představuje také několik snímků s psí tematikou od slavného, dnes již zesnulého fotografa Václava Chocholy.

Výstava však nepředstavuje pouze tvorbu známých profesionálů. Antonín Malý se obrátil i na amatéry. Další zájemci o vystavování se navíc ozvali sami: „Letos to bylo volné a přihlásilo se asi šedesát lidí, z čehož se vybralo asi třicet.“

Psy zobrazené na fotografiích rozdělil Malý do dvou kategorií – na psy služební a takzvané psy k ničemu, kteří podle Malého především plní společenskou poptávku lidí a válí se po kanapích. Výstava Czech Pes Photo začala 22. července a v Komorní galerii Josefa Sudka bude k vidění do konce srpna.

  • Czech Pes Photo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/329/32883.jpg
  • Czech Pes Photo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/329/32885.jpg
  • Czech Pes Photo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/329/32884.jpg