Žongléři a pouliční umělci ovládli pražský Vítkov

Praha – Žonglérská představení s řadou hostů zejména z Francie budou do neděle k vidění na Vítkově. Spolu s nimi se představí na pražském vrchu další formy pouličního umění v rámci mezinárodní přehlídky pouličního umění a festivalu žonglování. Podle organizátora festivalu Jakuba Matějky se letošní ročník zaměřuje na tzv. nové žonglování, které má centrum především ve Francii.

„Můžeme rozlišovat mezi klasickým žonglováním, kde jde především o ovládnutí pomůcek, udržení co největšího počtu předmětů ve vzduchu a zvládnutí co nejsložitějších triků a nových směrů žonglování, které nepracují tolik s kvantitou žonglérských pomůcek, ale s jejich odlišným uchopováním anebo zapojováním do kontextů, ve kterých se ještě neobjevily,“ přibližuje Matějka, čím je specifické nové žonglování, které bude k vidění na Vítkově.

Na chvíle po setmění připravují organizátoři festivalu vystoupení s ohněm, chybět nebudou ani hudební vstupy. Žonglování si budou moci vyzkoušet i návštěvníci festivalu a možná se i naučí základům tohoto umění. „Dá se to ovládnout za jedno odpoledne,“ uvádí Jakub Matějka.

Žongléři nepoužívají ke své práci pouze známé balonky, vzduchem může létat řada dalších předmětů – například tyčky zvané flowersticky nebo žonglérské kruhy. „Skleněné flašky jsou oblíbené, nože, vše co máte v kuchyni,“ představuje Adam Jarchovský z žonglérské skupiny Kruhová parabola další předměty, které dokáže udržet ve vzduchu.