Britské muzeum odhalilo život římského císaře Hadriana

Londýn – Britské muzeum otevřilo novou expozici, která se věnuje jedinému muži, římskému císaři Hadrianovi. Princeps, jehož jméno nesl val rozdělující Velkou Británii na římskou a barbarskou část, proslul jako milovník filozofie, po staletí byl však opomíjen kvůli bisexualitě, která byla trnem v oku katolické církvi.

Císař Hadrianus se zajímal o život ve své říši, objel celé její území, a zajímalo ho také umění. Díky tomu po něm zbyla celá řada artefaktů, z nichž sestavilo Britské muzeum novou expozici. Ta poskytuje také pohled na počátky kulturního života na největším z britských ostrovů.

Nejnovějším z archeologických objevů vztažených k princepsi Hadrianovi, který je k vidění i v Londýně, je zlomek císařovy sochy. Podle odborníků byl monument vysoký téměř pět metrů.

Publius Aelius Hadrianus vládl obrovské říši, která sahala od dnešního Španělska po Libanon, od Anglie po sever Afriky. Na rozdíl od svých předchůdců se rozhodl nepokračovat v územních výbojích a raději získané území co nejlépe zabezpečit. Právě za jeho vlády se však území římského impéria začalo pomalu zmenšovat, největšího rozmachu dosáhlo za Hadrianova předchůdce Traiana.

Kvůli neskrývané bisexualitě byl však jeden z nejmocnějších mužů historie ve středověku opomíjen či zostouzen. „Umíte si představit, jak se s tím vyrovnávala katolická církev? V antice s tím přitom nikdo neměl problém,“ uvádí kurátor londýnské expozice Thorsten Opper.