ČT dnes uvede kriminální drama s Delonem a Trintignantem

Praha - Zločinec bez zábran a neúnavný policejní inspektor jako jeho stín se dnes ve 22:10 představí divákům ČT 1 ve francouzském snímku Povídka o policajtovi z roku 1975. Film je uveden v rámci cyklu Pondělí s Alainem Delonem, nabízejícího od července do září deset snímků s proslulým francouzským hercem a režisérem. V příštích týdnech se diváci mohou těšit například na filmy Borsalino a spol., Dva muži ve městě nebo Gang.

Poválečný příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche, je drama dvou hereckých osobností - Jean-Louise Trintignanta a Alaina Delona. V českém znění diváci uslyší Delonovými ústy hovořit Josefa Abrháma, Jean-Louise Trintignanta namluvil Josef Vinklář.

Film byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Režie se ujal Jacques Deray.

Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje.