Pozdrav z bodu nula dnes večer na ČT

Praha - V rámci cyklu Americké nezávislé léto se dnes divákům představí od 20:30 na ČT 2 deset let starý autorský snímek režiséra Stephena Grynberga Pozdrav z bodu nula. Aby naplnili závěť svého mrtvého přítele, vydávají se v něm tři navzájem neznámí lidé společně na cestu, která přinese mnohá překvapení.

Poprvé se poznali v New Yorku na pohřbu svého společného přítele Henryho. Zatímco Samantha je k zemřelému stále spojena milostnými city, Eric byl jeho nejlepším kamarádem na střední škole a úspěšného obchodníka Waltera k němu zase váží vzpomínky z dětství. Když jim právní zástupce sdělí poslední přání zesnulého, jsou všichni značně překvapeni. Právě oni mají společně dopravit zpopelněné pozůstatky Henryho do Montany.

Pozdrav z bodu nula (Love From Ground Zero)

Scénář a režie: Stephen Grynberg

Hrají: S. Baker, J. McKenzieová, P. T. Vince, K. Erbeová, J. Gammon

USA 1998, 91 min.

Jediným klíčem k nalezení onoho neznámého místa přitom jsou vzájemně zdánlivě nesouvisející poštovní pohledy. Eric, Samantha a Walter nechápou důvod, proč mají odkaz naplnit společně, přesto se nakonec autem vydávají na cestu…

Svému filmu scenárista a režisér Stephen Grynberg vtiskl podmanivou, místy až průzračnou atmosféru. Jeho road-movie přitom nevypráví jen o lidech, ale i o nádherné krajině, kterou hrdinové putují. Na působivosti snímku má nemalou zásluhu citlivá kamera Maura Fioreho a původní hudba, kterou napsal skladatel John McEuen.