V Třeboni začal festival animovaných filmů AniFest 2008

Třeboň - Nejvýznamnější česká přehlídka animovaných filmů AniFest začala 7. května v Třeboni. Návštěvníky čeká 633 filmů z 59 zemí světa a desítky doprovodných akcí. Festivalu se zúčastní řada tvůrců i významných hostů.

Do soutěže v letošním ročníku je přihlášeno 500 filmů. Podle organizátorů o úrovni festivalu vypovídá i to, že počet filmařů, kteří se do soutěže chtěli přihlásit, byl trojnásobný. „Už patříme do první desítky světových festivalů, které se zaměřují na animovanou tvorbu,“ dodává ředitel AniFestu Petr Slavík.

Festival by se zároveň měl stát prostorem, kde se mají, nejen na projekcích a seminářích, ale také večírcích setkávat například studenti specializovaných vysokých škol nebo přímo tvůrci a producenti. „Například přijede režisér španělského snímku De Profundis Miguelanxo Prado a producent Ron Diamond,“ vyjmenovává některé z nejvýznamnějších hostů festivalu jeho mluvčí Jiříku Kubalík.

Letošnímu AniFestu jednoznačně dominuje Francie, téměř úplně obsadila kategorii celovečerních filmů. Česko i podle zahraničních hostů stále ještě patří na špičku. Podle samotných autorů se ale právě původně originální styl mění díky počítačové animaci a tlaku velkých studií a přizpůsobuje se globálnímu vkusu. „Český kreslený film vznikal na úplně jiných základech a to se postupně vytratilo, protože svět je čím dál větší vesnice,“ předkládá svůj názor výtvarník a animátor Vladimír Jiránek.

S výjimkou jednoho z koncertů jsou všechny akce související z AniFestem zdarma. V případě, že budou projekční sály beznadějně zaplněné, dostanou ale přednost návštěvníci s akreditací.